Буџет стабилан, од 1. јануара повећање пензија

30.11.2020 Актуелно

Буџет Републике Српске је стабилан, све буџетске обавезе се измирују, што је видљиво из другог ребаланса буџета који износи 3,6 милијарди КМ и виши је од планираног првим ребалансом, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик, након сједнице Извршног комитета ове странке.

Ситуација јесте тешка због посљедица пандемије вируса корона, али Српска контролише ситуацију, додао је Додик и рекао да је Србија већ послала финансијску помоћ.

Редовно измирујемо све обавезе, нисмо имали смањења, имамо стабилне приходе иако постоје одређени проблеми узроковани вирусом корона, рекао је Додик.

Бруто домаћи производ биће мањи за пет одсто, али то је, каже, најмање смањење у региону након Србије.

Финансијска стабилност види се и у томе што ће пензије бити повећане, рекао је Додик.

– 1. јануара 2021. године пензије у Српској биће повећане за 3,5 од четири одсто, што говори о очувања пензионог система – рекао је Додик.

Посљедице пандемије вируса корона се осјећају, каже Додик, међутим, финансије у Српској су стабилне. Финансијска помоћ прошле седмице стигла је из Србије.

– У четвртак је стигло 20 милиона евра и иде највише на здравство – истакао је он.

Здравствени сектор је и даље под тешким ударом због пандемије. Тренутно је у Српској хоспитализовано више од 1.000 људи, што је додатни удар на буџет, каже Додик.

О набавци вакцина се већ преговара, а кренуло се и у формалну реализацију набавке.

– Направљен је предуговор са руским произвођачем о набавци милион доза вакцина. Посредством европске мреже може се очекивати набавка неколико стотина хиљада – нагласио је Додик.

Извршни комитет СНСД-а констатовао је да је странка на локалним изборима повећала број гласова у односу на 2016. годину и једина су странка која у свим општинама и градовима у Српској има одборнике, рекао је Додик.

Очекује, каже, да предсједници локалних организација СНСД-а, који нису добили изборе, поднесу и понуде оставке.

На питање да ли ће ускоро бити у процедури нови Закон о локалној самоуправи, како се најављивало у медијима, Додик каже да о томе није било говора.

– Међутим, никакви приједлози нису на дневном реду, Влада Републике Српске о томе није расправљала, нити смо расправљали ми у СНСД-у. Обављају се консултације које иду за тим да у догледно вријеме, када се конституишу нове структуре власти и нови састав Савеза општина и градова, они предложе Влади, односно Парламенту Српске, одређена рјешења – рекао је Додик.

О најављеним уставним реформама које предлаже СДП на нивоу БиХ неће се ни разговарати, јер је то стара тема која је давно одбачена, рекао је Додик.

За сутра је најавио посјету Мостару и српској заједници, али и другим политичким субјектима у том граду, уочи локалних избора.

Архива