За све ове године Инцко је могао бар да прочита Дејтонски споразум

29.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је високом представнику у БиХ Валентину Инцку да је за све ове године могао бар једном да прочита Дејтонски мировни споразум, у којем је, између осталог, описана и његова улога у БиХ, умјесто што чита федералну штампу и информише се по кабинетима бошњачких политичара.

„Да је то учинио видио би да су Међународни пакт о економским социјалним и културним правима и Међународни пакт о грађанским и политичким правима дио уставног устројства БиХ јер су саставни дио Устава БиХ. Да је прочитао Устав БиХ видио би да управо ти документи гарантују право народа на самопредјељење“, рекао је Додик упитан да прокоментарише Инцкову изјаву да „ентитети постоје само на основу Устава БиХ“.

Српски члан Предсједништва БиХ оцијенио је да Инцково понашање на мјесту високог представника, осим што је супротно Анексу 10 који га је и довео у БиХ, не доприноси ни стабилизацији ни напретку БиХ и потпуно је јасно да је Валентин Инцко свих ових година бошњачки лобиста.

„Инцко би морао да зна да је међународни споразум којим је настала БиХ старији од изјава Савјета за имплементацију мира /ПИК/ или његових произвољних тумачења и да је кршење Дејтонског споразума кривично дјело“, нагласио је Додик.

Што се тиче његових пристрасних и нетачних извјештаја које шаље Савјету безбједности УН, Додик је рекао да то није ништа ново и јасно је да таквим извјештајима он себи продужава политички живот у БиХ за астрономски високу плату коју више ни на једној тачки земљине кугле не би могао да добије.

„Када је већ толико новца добио на рачун ничега у БиХ добро би било да већ једном почне да зарађује плату, за почетак тачном интерпретацијом Дејтонског споразума, Устава БиХ и свих конвенција које су уграђене у њега. Овако је свима јасно да Инцко добро живи оптужујући Милорада Додика и Републику Српску и да њему таква ситуација савршено одговара. Грађани и Републике Српске и ФБиХ од њега имају само штету у сваком смислу“, констатовао је Додик.

Архива