Вријеме је да се покрене локална привреда у Приједору

17.10.2020 Актуелно

Вријеме је да се покрене локална привреда, која у Приједору стагнира већ 15 година, и да у реализацији пројеката могу равноправно да учествују сва предузећа, а не само политички подобни, као што је било до сада, истакли су приједорски привредници, који су се у Омарској састали са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Он је поручио да је против монопола, и да треба учинити све да привредници добију подршку републичких институција и локалне власти, потребну да се преброди ово тешко вријеме.

Крајње је вријеме да се заустави пракса да у Приједору, само политички подобни, добијају послове, поручили су приједорски привредници, на састанку са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Тврде, надметања међу фирмама, у Приједору одавно нема и унапријед се зна ко ће добити посао, а ко сигурно неће.

– И сам почетак оживљавања Рудника жељезне руде из које ја долазим, добио је само један понуђач, као и претходних 16 година, и тај понуђач обавља послове за све остале. Ми очекујемо да управо буде другачије, да сви подједнако учествујемо и у пословима, а и у свему осталом што се очекује у самој заједници – рекао је Горан Бојић, власник предузећа „Инвинг инвест инжењеринг“ Приједор.

Саша Бурсаћ, директор Шумског газдинства Приједор каже да је унапријед познато да се у овом граду не може радити ни један посао, уколико, како истиче, нисте у блиским односима са једним човјеком и да то зависи од добре воље истог.

Бурсаћ наглашава да се таква пракса мора промијенити и додаје да се привреда мора подвести под оквире закона.

Приједорски привредници кажу, неопходно је да се крене у озбиљне привредне активности и реализацију најзначајнијих инфраструктурних пројеката, који су давно требали да буду завршени.

– Приједор је требало да има заобилазницу прије 15 до 20 година, да не кажем и прије рата. Зашто то није урађено, не знам, то је суштина развоја овог града. Брзу цесту за Дубицу смо исто тако требали да имамо прије десетак, петнаестак година, као и ауто-пут Приједор-Бањалука. Ми смо изгеда заиста у запећку Српске. Крива је власт Приједора која је 15 година радила само у свом политичком интересу – навео је Драган Чокорило, директор „Фортис групе“ Приједор.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик поручио је да се мора промијенити начин на који се перципирају послодавци и да треба учинити све да привредници добију подршку републичких институција и локалне власти.

– Ја ћу све оно што сматрам реално могућим учинити да Приједор заиста и привредници осјете комуникацију и сарадњу са републичким институцијама. Против сам тога да се монополизује било шта – категоричан је Додик.

Привредници су поручили и да очекују оснивање Фонда за развој, у циљу подршке малим и средњим предузећима.

Архива