Вишковић: Конкретна сарадња са Србијом

11.10.2020 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је значај специјалних и паралелних веза са Србијом, што се посебно огледа у улагањима у боље услове живота грађана Српске.

Вишковић је рекао да је од 2017. године до данас буџету Републике Српске од Србије дозначено око 53 милиона евра, а тај новац је ишао и за српске општине у Федерацији БиХ и за Дистрикт Брчко.

Другог дана манифестације „Дани Српске у Србији“, Вишковић је указао да скоро да нема ниједне локалне заједнице у Републици Српској која од овог новца није добила неки од пројеката, а истакао је и значај заједничких пројеката.

Један од њих, додао је, јесте најава изградње дијела ауто-пута од Раче до Бијељине, за шта је предсједник Србије Александар Вучић обећао да ће Србија донирати Српској 100 милиона евра за изградњу 17 километара те дионице.

Подсјетио је да се већ гради мост на Рачи, који је комплетно инвестиција Србије, као и да су на посљедњем састанку руководства Републике Српске са руководством Србије у Београду договарани и неки други пројекти сарадње међу којима и индустријске зоне у пограничном дијелу.

Вишковић је напоменуо да је обиљежен и заједнички празник Српског јединства, слободе и националне заставе, те договорено подизање споменика у Доњој Градини, који ће трајно документовати злочин НДХ над српским становништвом и гдје ће се будуће генерације на једном мјесту моћи информисати о тим догађајима.

Премијер Српске подсјетио је и да Србија у потпуности финансира пројекат изградње новог аеродрома у Требињу, који ће бити веома значајан за Републику Српску.

– Да ли је ово превазишло специјалне и паралелне везе? Ја бих рекао – јесте, и то на добробит и задовољство и једне и друге стране. Ми смо се први пут одмакли од оног „ми смо браћа и на томе се то и заврши“. Сад имамо конкретну сарадњу која се дешава од када је предсједник Вучић био и премијер – закључио је Вишковић.

Шест колажних тв емисија путем којих се одвија манифестација „Дани Српске у Србији“ емитују се на РТРС-у, РТС-у и још 40 локалних тв станица у Србији.

Архива