Весић-Радојичић: Београд и Бањалука сарађују у свим областима

26.10.2020 Актуелно

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је данас током сусрета у Београду са замјеником београдског градоначелника Гораном Весићем, а пред потписивање повеље о братимљењу два града, да ови градови већ сада сарађују у свим областима.

– Нама је задовољство видјети да се и Београд и Србија развијају. Стабилна, политички јака Србија и Београд као епицентар Балкана представљају ослонац и узданицу и за нас у Републици Српској – навео је Радојичић.

Он је рекао да се Бањалука налази у новом развојном циклусу.

– Ова година, иако је оптерећена епидемијом, представљаће најуспјешнију када је ријеч о комуналним и јавним пословима. Износ инвестиција, наших и републичких, биће негдје око 50 милиона КМ – рекао је Радојичић.

Осим проширења културне, политичке и сарадње у вези са комуналним питањима, Радојичић је истакао да ће изнијети приједлог да наредни сусрет у Бањалуци буде онај који ће се односити на инвестиције.

– Бањалука може да понуди инвестиције у комуналну инфраструктуру од третмана отпадних вода, чврстог отпада, мостова, инфраструктуре у саобраћајницама и водоснабдијевање, али исто тако и у стамбено-пословне блокове и квартове – нагласио је Радојичић.

Додао је да је Бањалука регионално јако добро позиционирано тржиште, саопштено је из бањалучке Градске управе.

Говорећи о повељи коју ће данас потписати Бањалука и Београд, Весић је истакао да је то изузетно важан споразум и да се њиме коначно формализује сарадња два града.

– На тај начин показујемо да Београд жели да учествује и помаже свим српским градовима – истакао је Весић.

Весић је рекао да је данас срећан и поносан јер ће се потписивањем Повеље о братимљењу Београда и Бањалуке показати како сарађују браћа и јер ће Бањалука ући у ред градова који су побратимљени са Београдом као што су Пекинг, Москва, Париз, Чикаго.

– Данашњи чин има много већи симболички значај јер братимљењем са Бањалуком, а током новембра и са Косовском Митровицом, показујемо да је Београд главни град за све Србе гдје год живе, у БиХ, Сјеверној Македонији, Црној Гори и другдје – рекао је Весић за ТВ „Хепи“.

Весић је истакао да је жеља свих оних који су против Србије да убиједе Србе ван Србије да Београд није њихов главни град, а да Србе из Београда натјерају да сарађују са неким другим градовима.

– Немамо ништа против те сарадње, али најзначајнији су нам српски градови. Сарађујемо и са Сарајевом и то је добро, али нама никада Сарајево не може да буде ближе од Бањалуке. И то треба отворено и поштено рећи  истакао је Весић.

Он је истакао да је сигуран да ће два града учврстити везе које су у складу са парлалелним везама Репубике Српске и Србије и Дејтонским споразумом и тиме показати како сарађују браћа.

Архива