Рејтинг Радојичића расте, циљ је побједа у 80 одсто локалних заједница

29.10.2020 Актуелно

Предсједник Главног изборног штаба СНСД-а, Срђан Рајчевић, изјавио је данас у Бањалуци да истраживања јавног мњења показују да је рејтинг њиховог кандидата за градоначелника Бањалуке Игора Радојичића у константном расту у односу на кандидата ПДП-а и СДС-а Драшка Станивуковића.

Рајчевић је на конференцији за новинаре рекао да СНСД очекује да ће имати најмање 13 одборника у Скупштини града Бањалука или око 35.000 гласова на актуелним изборима.

„Очекујемо побједу у свим градовима и у великој већини општина, а најубједљивију у Бањалуци. Желимо да остваримо прокламовани циљ и побиједимо у 80 одсто локалних заједница када је ријеч о изборима за начелнике и градоначелнике“, навео је Рајчевић.

Он је додао да је циљ СНСД-а и коалиционих партнера да се одржи економска стабилност упркос кризи због вируса корона, те да се обавезе из буџета испуњавају редовно.

„И да након кризе остваримо економски раст“, поручио је Рајчевић и додао да је на том плану важно остваривање капиталних инвестиција.

Он је рекао да се Централна изборна комисија БиХ, када је ријеч о СНСД-у, понаша дискриминаторски, те да имају информације да та комисија разматра мјере одгађања избора, чему се СНСД противи и жели да избори буду одржани 15. новембра.

Рајчевић је рекао да је противзаконита одлука ЦИK-а о одгађању избора за 15. новембар била погрешна јер су услови у октобру били много бољи у погледу епидемиолошке ситуације.

Он сматра да треба наћи начин да несметано гласају сви они који су заражени вирусом корона и који су у изолацији.

„Важно је да не буду ускраћени за своје бирачко право и очекујемо да ЦИK на то одговори“, рекао је Рајчевић.

Он је додао да је одгађање избора створило проблеме локалним заједницама када је ријеч о усвајању буџета, о чему такође треба водити рачуна.

Рајчевић истиче да СНСД потпуно подржава све епидемиолошке мјере надлежних у вези са вирусом које су на снази у Српској, као и оне које ће проистећи са јучерашњег састанка у Влади Српске ради заштите здравља становништва и привреде.

Он је рекао да СНСД подржава одлуку да привреда не буде подложна новим мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације, односно да не буде „локдауна“, те да у ситуацији ширења вируса сваки појединац буде одговоран и дисциплинован када је ријеч о поштовању мјера надлежних.

Он је подсјетио да је СНСД због епидемиолошке ситуације наложио својим активистима, локалним штабовима и чланству обуставу јавних промотивних активности и скупова.

„То је била одговорна мјера и позивам и остале политичке субјекте да у изборном процесу ураде исто“, поручио је Рајчевић.

Он је рекао да се кампања СНСД-а под слоганом „Окупљање за Српску“, и поред објективних тешкоћа, одвија успјешно и на реалним основама, те без лажи, којима се служе противници ове странке.

„Не водимо функционерску кампању. Сваки функционер Српске има право да због свог редовног посла оде у неку локалну заједницу и састане се са локалним властима. Мислим да то никоме не треба бити спорно“, поручио је Рајчевић.

Он је упозорио да се велики дио опозиције не понаша у складу са епидемиолошким мјерама, илуструјући то потезима Драшка Станивуковића из ПДП-а који се на терену појављује са неадекватним средствима заштите од вируса и визиром.

„Он тиме доводи у здравствену опасност оне који се појављују на тим скуповима, а што се толерише у односу на СНСД чији се кандидати и функционери будно прате на том плану“, навео је Рајчевић.

Он је рекао да ПДП и Станивуковић у кампањи промовишу нереалне и демагошке приче које су неоствариве и једнократне.

Kада је ријеч о односима са ДНС-ом, Рајчевић каже да се та странка опредијелила да буде опозиција када је ријеч о републичком нивоу власти, али да СНСД подржава ставове локалних одбора ДНС-а који подржавају кандидате СНСД-а за начелнике и градоначелнике. 

Архива