Рајчевић: И ове године заједничко такмичење за најбољу технолошку иновацију

12.10.2020 Актуелно

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић најавио је да ће Србија и Република Српска и ове године заједнички организовати такмичење за најбољу технолошку иновацију.

 И ове године, без обзира на ситуацију узроковану епидемијом вируса корона, организоваћемо ову манифестацију с тим што ће бити организована у другачијем формату – рекао је Рајчевић трећег дана манифестације „Дани Српске у Србији“, која се због епидемије ове године организује у форми ТВ емисија.

У емисији посвећеној сарадњи Републике Српске и Србије у научно-техничкој области, Рајчевић је навео да је такмичење вид подршке ресорних министарстава Србије и Српске талентованим људима, а током 13 година награђено је више од 40 тимова и за то издвојен фонд од скоро пола милиона КМ.

Истакао је да је програм „Србија дигитализује“ свеобухватан програм који је намијењен, не само грађанима Србије него и Републике Српске, те подсјетио на прошле године потписани меморандум о сарадњи са Канцеларијом за електронску управу Владе Србије.

У оквиру тога је и сарадња на развоју информатичке инфраструктуре – успостављање националног дејта центра, као и техничка помоћ Владе Србије у дефиницији кључних државних информатичких пројеката у Српској, у развоју електронских услуга, односно електронских сервиса.

– У току је реализација неких кључних електронских услуга које су већ реализоване у Србији, а њихову имплементацију очекујемо убрзо и овдје“, рекао је Рајчевић.

Напоменуо је да у том смислу никад није била боља сарадња између Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Канцеларије за е-управу Владе Србије, али цијеле Владе Србије.

Рајчевић је оцијенио да српски народ и са лијеве и са десне стране Дрине треба што више да ради на уједначавању праксе, прије свега у области образовања, али и у области културе.

– Веома ми је драго што и Влада Србије нас из Републике Српске не посматра као некакву дијаспору, јер ми смо дио једног, истог културолошког идентитетског простора – рекао је Рајчевић.

Рајчевић је истакао важност рада Представништва Републике Српске у Србији, истичући да реализација бројних заједничких пројеката, иницијатива, обиљежавању заједничких датума за српски народ, између влада Србије и Републике Српске не би била могућа без оперативних тачки спајања какве су Представништво Српске у Србији и Амбасада Србије и њен конзулат у Бањалуци.

– Представништво Републике Српске у Србији је једно од репрезентативнијих привредних представништава које имамо у свијету, а господин Младен Цицовић и његов тим заиста раде фантастичан посао – рекао је Рајчевић.

Поздравио је дугогодишњу праксу Србије да по правима изједначи статус студената из Србије и Републике Српске, те указао да студентска размјена доприноси бољем повезивању истог народа који дијели административна граница и једна ријека.

Рајчевић се осврнуо и на сарадњу Србије и Српске у успостављању иновационог и научно-истраживачког центра за младе у општини Осмаци по узору на Истраживачку станицу Петница у Србији, чију је реализацију успорила епидемија вируса корона.

– Оптимиста сам и вјерујем да ћемо ући у оперативну реализацију пројекта и да ћемо до окончања мандата ове владе имати бар контуре пројекта који ће бити имплементиран у Осмацима – рекао је Рајчевић.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ ове године се први пут, умјесто у градовима широм Србије, реализује у форми ТВ серијала који обухвата шест колаж емисија.

У данашњој емисији представљени су Змијањски вез, прашума Перућца, а рубрици посвећеној талентованим основцима и средњошколцима представљен је основац Алекса Перушиновић, који посједује велики таленат у слагању Рубикове коцке.

Архива