Отворена ковид болница у Бијељини (ФОТО)

24.10.2020 Актуелно

У Бијељини је данас озваничен почетак рада нове ковид болнице са додатних 40 до 50 мјеста и поликлинике у адаптираним старим болничким објектима, што су са 800.000 КМ заједнички финансирали град Бијељина и Влада Српске.

Овом догађају присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Додик је послије обиласка нових објеката захвалио директору бијељинске болнице Златку Максимовићу и његовом тиму, наводећи да су брзо, квалитетно и успјешно имплементирали идеју да се отвори ковид болница у овом епицентру кризе.

– Ово је прва ковид болница овог обима и овако опремљена у Републици Српској. У наредним седмицама то ће бити урађено и у Бањалуци, гдје ће стара поликлиника бити уређена да може да прими ковид болеснике на квалитетан начин – најавио је Додик.

Додик је захвалио и градоначелнику Бијељине Мићи Мићићу што је на вријеме, још прије два мјесеца, прихватио идеју о отварању ковид болнице и подржао њену реализацију.

Он је најавио да ће у наредним седмицама бити обезбијеђено још 300.000 КМ да се све у ковид болници заврши и функционише на најбољи начин и на добробит становништва.

Шеранић је рекао да је у Бијељини подигнут и капацитет лабораторије која ради до 200 узорака на утврђивању лица која су заражена вирусом корона.

– Додатни капацитети уклапају се у план који спроводимо у дјело, попуњавамо тренутне капацитете, развијамо додатне, а онда имамо коначан план који подразумијев или дијељење боница на ковид и нековид или претварање цијеле болнице у ковид болницу – навео је Шеранић.

Шеранић је нада да до тога неће доћи, иако су епидемиолошки подаци веома забрињавајући, те апеловао да се грађани, као и сви политички субјекти, не окупљају у овом турбилентном времену.

– Сада је тренутак да се солидаришемо и колективно прихватимо и спроводимо све оне мјере које се препоручују – поручио је Шеранић.

Градоначелник Бијељине упозорио је да се епидемиолошко стање у граду усложњава и да је велики број заражених вирусом корона посљедњих дана, те позвао суграђане да заједничким снагама учествују у напорима да се смањи број заражених, уз поштовање мјера.

Мићић је захвалио медицинским радницима на преданом раду.

Вршилац дужности директора Болнице „Свети врачеви“ у Бијељини Златко Максимовић рекао је да нови објекти, чија је адаптација трајала два мјесеца, имају површину 2.600 метара квадратних.

– У условима када пандемија напредује бијељинска болница покушава да је дочека што спремније и здравствени радници даће све од себе да прођемо са што мање посљедица – поручио је Максимовић.

Нова ковид болница у Бијељини има додатних 40 до 50 кревета.

Архива