Освјештани споменици свирепо убијене породице Тешановић

16.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосића присуствовали су данас у Миљевићима освештању споменика за деветоро чланова породице Тешановић, која је свирепо убијена на почетку рата, а међу којима и троје дјеце.

Додик је рекао да су побијени били цивили и да за овај злочин нико до сада није одговарао.

– Ову породицу су безочно убили нељуди и нека је проклет свако ко је убио дијете са било чије стране. Покојни патријарх Павле је говорио да када убијете дијете убили сте читав свијет, а овдје је убијено троје дјеце – рекао је Додик.

Српски члан Предсједсједништва БиХ истиче да сама спознаја да се то десило боли до неслућених размјера.

– Нека су проклети сви они који су овај злочин починили и нека их стигне правда – истакао је Додик.

Милена Витковић из Трнова у протеклом рату изгубила је десет најближих чланова породице Тешановић – два брата, двије снахе, братића од годину и по дана, мајку, стрица и стрину и њихово двоје дјеце као и сина од другог стрица који је сахрањен на Војничком гробљу на Сокоцу.

За посмртним остацима чланова породице Тешановић трагало се десет година, а пронађени су на Трескавици.

Тада су и постављени надгробни споменици, који су 2018. године обновљени уз финансијску помоћ тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Милена Витковић се захвалила Додику што је, како каже, имао слуха за некога ко плаче и одговорио на захтјеве да се изгади гробница страдалим члановима породице Тешановић, који су дали животе за данашњу Републику Српску.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи, међу којима су и чланови породице Тешановић, 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима, починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милун Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено д се изгубио скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање су пронађене одвојене од тијела.

Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића убијени су на најбруталнији начин – клањем, вјешањем или гушењем.

Архива