Новић: Извршено између 10 и 30 одсто провјера пријављених пребивалишта

08.10.2020 Актуелно

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изразио је жаљење што су, пет година након усвајања Закона о пребивалишту и боравишту БиХ, надлежни органи извршили само између 10 до 30 одсто провјера пријављених пребивалишта држављана БиХ.

– Треба да се забринемо сви. Тешко ме неко може у БиХ увјерити да то може бити тако компликован процес. БиХ има готово 20.000 полицајаца широм кантона и ентитета, да сваки дан провјере по једно то се завршава врло брзо. Ово је интерес БиХ и њених држављана да дођемо до података ко заиста живи у овој земљи – рекао је Новић.

Он је подсјетио да је прије пет година донесен Закон о пребивалишту и боравишту БиХ и да је на територији БиХ у складу са овим актом прописано да су надлежни органи дужни за сваког држављанина са евидентираним пребивалиштем извршити провјеру.

Новић је затражио од министра цивилних послова у Савјету министара Анкице
Гудељевић одговор колико је извршено провјера и колико је одузето пребивалишта од држављана који нису поштовали закон.

Гудељевићева је одговорила да је, према информацији коју су Министарству цивилних послова доставили надлежни органи у Кантону Сарајеву, од укупно 505.542 евидентирана пребивалишта, за 130.707 односно 25,85 одсто евидентиран доказ о пријави док су 162 пријаве поништене.

У МУП-у Херцеговачко-неретванског кантона од 122.251 евидентираног пребивалишта потврђено је за 32,67 одсто евидентиран доказ, МУП Тузланског кантона је без податка о укупно пријављеним пребивалиштима, назначен је податак да је извршена провјера 34 одсто евидентираних, МУП Зеничко-добојског кантона није доставио податак о укупно евидентираним пребивалиштима, али је извршена провјера за 30 одсто.

– МУП Унско-санског кантона од 251.486 евидентираних пребивалишта, за 39.943, односно за 23,15 одсто, извршен је доказ пријаве пребивалишта. У МУП-у Средњобосанског кантона од 295.497 за 28.233 односно 9,71 одсто је евидентиран доказ пријаве пребивалишита. МУП Босанско-подрињског кантона од 27.460 евидентираних пребивалишта за 20 одсто је евидентиран доказ пријаве пребивалишта – рекла је Гудељевићева.

Према њеним ријечима, МУП Посавског кантона извршио је провјеру 3.057 пребивалишта, док остале надлежне институције нису доставиле тражене информације.

Делегат Лазар Продановић поставио је питање Агенцији за радијациону и нуклеарну безбједност када ће Болница „Србија“ у Источном Сарајеву добити најсавременији дијагностички ЦТ апарат, што је најављено још 2018. године.

Одговор је изостао јер није било надлежних из Агенције.

Златко Милетић затражио је од Министарства иностраних послова у Савјету министара и Предсједништва БиХ одговор спремају ли какав скуп поводом 25 година од потписивања Дејтонског споразума.

Он је оцијенио да би један такав скуп био прилика за сагледавање куда иде БиХ.

Архива