Непристрасан извјештај о страдању Срба у Сарајеву

23.10.2020 Актуелно

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су независни међународни експерти сачинили непристрасан извјештај о страдању Срба у Сарајеву у посљедњем рату.

„Договор је са ауторима извјештаја о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године да га званичници још не коментаришу. Извјештај је Влада Српске примила к знању што значи да је ауторско дјело људи који су га сачинили, а то су међународни експерти са пет континената и нико није са наших простора“, рекао је новинарима Вишковић у Прњавору.

Он је истакао да ће експерти говорити о Извјештају и сачинити публикацију.

„Веома брзо ће бити урађен портал у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и онда ће се видјети које су материјале и изворе експерти користили, какве су им поруке и закључци“, каже Вишковић.

Он је захвалио експертима јер су сачинили квалитетан извјештај у којем се описују догађају у Сарајеву и оклини и оцијенио да није све онако како су неки други до сада покушавали да представе.

„Ескперти су се дотакли и догађаја на Маркалама јер је након тога било Нато бомбрадовање српских положај. Све су то ствари о којима ћемо имати прилику да читамо, а Српска, извјештајем није хтјела да нешто негира и било коме начини проблем“, рекао је Вишковић.

Архива