Ковачевић: Поништити процес гласања посредством поште ако се не врати у законске оквире

09.10.2020 Актуелно

Уколико Централна изборна комисија БиХ није у стању да гласање посредством поште врати у законске оквире, тај процес је потребно поништити у цијелој БиХ, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Говорећи о регистрацији грађана за гласање путем поште, Ковачевић је навео да је нелегитимно изабран ЦИК постао и незаконит, јер поступа на незаконит начин.

– Очигледно да су директни политички послушници СДС-а и ПДП-а инсталирани у ЦИК како би око цјелокупног изборног процеса направили апсолутни хаос. Видимо да је све везано за изборни процес препуно манипулација и да се све ради са циљем да би се што је могуће дуже одгодио изборни процес и апсолутни изборни дебакл СДС-а и ПДП-а – сматра Ковачевић.

Он је додао да се никада није догодило да у ЦИК-у сједи човјек који је био кандидат ПДП-а за одборника у Бањалуци и човјек који је на сједници ЦИК-а рекао да не може да гласа „док не добије партијски ствар“.

– Имамо и члана ЦИК-а који је дошао из кабинета актуелног предсједника СДС-а. Сада видимо да све што раде – раде с циљем манипулације изборног процеса и да се свима згади све што има везе са изборима у Српској и БиХ – рекао је Ковачевић.

Кад је у питању гласање поштом, Ковачевић је рекао да постоје евидентни проблеми широм Српске.

– Ми имамо у Зворнику око 4.000 регистрованих гласача за гласање поштом, међу којима је велики број чланова СНСД-а, људи које смо у име странке кадидовали да буду чланови бирачких одбора. Сада им долазе поруке из ЦИК-а да не могу да буду чланови бирачких одобра јер их је неко, без њиховог знања, злоупотребом података, пријавио за гласање поштом – навео је Ковачевић, додајући да таквих случајева има у Брчком, Бијељини, Теслићу, али и у Бањалуци.

Ковачевић је рекао да СНСД забрану ЦИК-а изречену Уједињеној Српској доживљава као удар и планирани напад на политичке странке у Републици Српској.

– Не говорећи о квалитету спота, јер лично мислим да је неукусан, сматрамо да је казна прерадикална и да за њу не постоји основ у Изборном закону – рекао је Ковачевић.

Он је најавио састанак коалиционих странака у Републици Српској на којем ће бити заузет став о овом питању.

– Ријеч је о недопустивом политичком, а не правном нападу на једну странку у Републици Српкој. Један од главних разлога за овакав напад је што се ради о странци која је дио владајуће већине у Српској – рекао је Ковачевић.

Коментаришући објаву у медијима да је у току ванредна сједница руководства Социјалистичке партије које разматра могућност излажења из коалиције на републичком и локалном нивоу, Ковачевић је рекао да СНСД-у није позната та информација и да се они, као највећа странка, увијек труде да сви коалициони партнери буду заступљени у власти у складу са својим потенцијалом у парламентима.

– У Републици Српској, као и у Бањалуци, на власти је једна велика коалиција унутар које увијек имате политичке странке које су једним дијелом незадовољне… Вјерујемо да ће наша коалиција остати апсолутно јединствена и да ћемо наставити радити оно што је наш главни задатак, а то је да живот грађана у Бањалуци, Републици Српској и на нивоу БиХ буде бољи – истакао је Ковачевић.

Он је додао да са коалиционим партнерима увијек желе да причају како да постигну боље резултате и како да ресоре, за које преузимају одговорност, не доживљавају као приватни посјед на којем ће рјешавати кадровске амбиције партије.

Упитан да ли ће кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић прихватити позив противкандидата из опозиције Драшка Станивуковића за учешће у ТВ дуелу, Ковачевић је рекао да је упитно о чему Станивуковић уопште може да говори, за разлику од актуелног градоначелника Радојичића који може говорити о бројним пројектима реализованим у Бањалуци.

Потпредсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Срђан Амиџић позвао је грађане Бањалуке, који су потписивали било какве петиције, да провјере на сајту ЦИК-а БиХ да нису случајно наведени да гласају из иностранства.

Амиџић је рекао да захтјеве опозиционих странака да буде испитана ситуација у вези са гласовима из иностранства види као знак нервозе.

– Циљ је да се ЦИК умијеша додатно. Постављамо питање шта се догодило са бројним петицијама, које су припадници опозиционих старнака прикупљали због наводног рјешавања инфраструктурних проблема у Бањалуци. Већина петиција, у којима су грађани давали личне податке, никада нису стигле до Скупштине града – навео је Амиџић.

Он је додао да из свега може закључити или да је у питању лажна брига за проблеме грађана или да је ријеч о прикупљању личних података ради манипулација.

Амиџић је апеловао на све партије које учествују у политичком животу Бањалуке, да се баве животним темама и онима што сви могу да понуде за бољи квалитет живота грађана.

Архива