Истраживање: Радојичић градоначелник, ПДП друга партија, Социјалисти се боре за цензус

30.10.2020 Актуелно

Портал БЛМојГрад дошао је у посјед истраживања јавног мњења пред локалне изборе, а које је извршено у периоду од 10-14 октобар 2020. године.

Величина узорка: 1.541 испитаника.

Полна структура (жена 56 одсто, мушкараца 44 одсто).

Просјечна старост испитаника 45,7 године.

Према том истраживању будући градоначелник Бањалуке је Игор Радојичић.

Према овом истраживању актуелни градоначелник има недостуижну предност у односу на противкандидата Драшка Станивуковића. Из агенције која је радила истраживање тврде да се може рећи да је разлика недостижна, без обзира на ставове неодлучних испитаника (гласача). По њима би разлика у броју освојених гласова у корист Радојичића била око 10 хиљада гласова више.

Када су у питању рејтинзи политичких партија анализа показује да су најјаче двије партије, СНСД и ПДП. Трећа партија по популарности је УС, која је након одлуке ЦИК-а чак и незнатно ојачала рејтинг. Стабилан рејтинг има ДНС (овај пут изнад 5 одсто), а прате га СДС, СП и СПС.

Изнад цензуса могле би да прођу и двије нове партије ДЕМОС и СПС. Испод цензуса је НДП, Полиграф и остале мање партије.

Око половине анкетираних грађана Бањалуке, тј. 52 одсто анкетираних живи исто данас и прије годину дана. Свега 15 одсто анкетираних сматра да данас живи чак и боље, упркос пандемији изазваној вирусом корона. Сваки четврти анкетирани мисли да живи лошије него 2019. године

Оно што је ово истраживање показало и ако се оствари то ће бити можда највећа излазност на изборе у Бањалуци. Велики удио анкетираних ће сигурно или врло вјероватно изаћи на изборе (око 70 одсто анкетираних)! У узорку су само становници Бањалуке (без дијаспоре).

Конкретно, од пунољетних становнике из града Бањалука (по последњем попису је таквих око 150.000) реално је да гласа приближно 100.000 становника показује истраживање.

Архива