Додик: У Бриселу исказано јасно опредјељење за европску перспективу БиХ

09.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бриселу да су представници европских институција исказали јасно опредјељење за европску перспективу БиХ.

Додик је, након састанка чланова Предсједништва БиХ са сталним извјестиоцем Европског парламента за БиХ Полом Ренџелом и предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом, рекао да ЕУ има низ очекивања и „домаћих задатака“ за БиХ.

– Има много тешких ствари, неке су већ урађене, а неке иду за тим и да се мијења Устав, што ће бити јако тешко и немогуће, као и дио евентуалног преноса надлежности на заједничк ниво у неким европским питањима. То смо слушали 20 година па се није десило, па неће ни сада – истакао је Додик.

Он је навео да у Бриселу сада има више разумијевања за БиХ као сложену земљу, која је суочена са многим унутрашњим проблемима.

– Оно што ми треба да урадимо јесте да обезбиједимо пролаз одређеним иницијативама као што је „мини Шенген“ и пакет инвестиција од девет милијарди намијењен западном Балкану – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва је навео да је на данашњим састанцима разговарано и о мигрансткој кризи БиХ те да су чланови Предсједништва пренијели европским званичницима да мигранти представљају не само социјални, већ и безбједносни проблем.

– Европска комисија покреће нови дијалог о питању европских миграција и речено је да ће обухватити и то питање везано за западни Балкан. Сва питања која се посматрају према земљама западног Балкана, посматрају се као један читав регион са специфичности земаља које се тамо налазе – рекао је Додик.

Када је ријеч о правосуђу, Додик је рекао да је све што се тиче правосуђа у БиХ лоше, али да су то иницијативе које су дошле од ранијих представника ЕУ и високих представника који су креирали један сасвим погрешан и лош правни систем пун корупције и промашаја.

– Они немају право да криве било кога у БиХ зато што су они то урадили. Високи представник је наметнуо законе а ЕУ је, заједно са САД, то подржавала – рекао је Додик.

Он је истакао да би било добро да се отвори дијалог о правосудном систему БиХ и да се дефинише како рјешити питање правосуђа на нивоу БиХ.

Одговарајући на питање ко сноси кривицу за оцјене из извјештаја Европске комисије о напретку БиХ, Додик је рекао да су мало криви и представници Европске комисије јер уносе идеализам који је немогуће остварити.

Архива