Додик: Срби и Хрвати креирају заједничку изјаву како БиХ може да функционише

26.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће Срби и Хрвати креирати заједничку изјаву како БиХ може да функционише и да је, уколико она не буде прихваћена, једино рјешење раздруживање.

Додик је навео да раздруживање не значи рат, једино уколико би међународни интервенционизам продуковао тако нешто.

Он је поновио да нигдје није забрањено да Република Српска проведе референдум, те да Срби имају право да размишљају о томе и да би требало да им буде прихваћено право на самоопредјељење.

Додик је истакао да се и Хрватска отворено залаже за статус Хрвата у БиХ.

  • БиХ је погрешна земља, погрешно конципирана. Све више људи говори да је БиХ пропала, неодржива, сложена, држава – рекао је Додик за Пинк.

Он је истакао да Српска има добре односе са Србијом, јер је ријеч о једном народу.

Додик је напоменуо да БиХ, сада и формално, није признала самопроглашено Косово као независну државу.

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић је навео да је управо Додик за то заслужан.

Говорећи о формирању Владе Србије, Додик је навео да је то демократски процес послије проведених избора, а да је Србима из Републике Српске најважнија да са том владом постоји добра сарадња.

Додик је рекао да је конфигурација нове Владе Србије таква да је јасно да треба да одговори на неколико важних изазова, те оцијенио да су људи, који су предложени за министре, способни да извршавају понуђене послове.

  • Нама, Србима из Републике Српске, је најважније да имамо добру сарадњу са Владом Србије. Раније сам договорио са предсједником Александром Вучићем да прва посјета нових влада буде управо Српској, односно Србији да би и на тај начин показали да је стална сарадња један од наших заједничких циљева и интереса – напоменуо је Додик.

Архива