Додик: Сјећањем на Бољанић чувамо славну српску историју

03.10.2020 Актуелно

Послије 76 година овдје смо, као доказ да се истина не може сакрити. Истина је да је овдје у Бољанићима, уз подршку Југословенске војске у отаџбини, који су учествовали у борби против фашизма, спасили бројне пилоте, истакао је Милорад Додик, српски члан предсједништва БиХ, на обиљежавању 76 година од операције „Халијард“, којом је на Озрену спасено 60 америчких пилота.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у Бољанићу, мјесту гдје је био импровозовани аеродром са којег је спасено 60 савезничних авијатичара током 1944. и 1945. године, бити изграђен проширени меморијални центар и да ће обиљежавање као што је данашње бити уврштено у календар обиљежавања важних догађаја у Републици Српској.

– Срби су увијек били на страни побједника. Тада су ризиковали своје животе да би спасили савезничке пилоте, и то је остало дубоко усуђено народу ових крајева. Ово је била највећа операција спашавања пилота на окупираној територији – нагласио је Додик.

 Он је поручио да су Срби имали двије војске у борби против фашизма и нацизма.

– Под окриљем Драже Михаиловића и покрет НОБ-а, који је на крају побједио, али у оба Срби су били најзначајнији фактор те борбе. Нећемо их никада заборавити – истакао је Додик.

Додик је рекао да је спашавање савезничких пилота најбољи примјер односа Срба према антифашистичкој борби, те подсјетио и на напор ђенерала Драже да се побиједи фашизам на овим просторима.

– Нису одустајали од тога да се помогне савезничким пилотима и то је остало забиљежено у колективној меморији српског народа – рекао је Додик и додао да је исто то остало забиљежено захваљујући Фондацији „Халијард“.

Додик је нагласио да је то била највећа операција спашавања америчких војника изван линија фронта.

Срби су увијек жељели слободу, а спашавање пилота, рекао је Додик, доказ је да су хтјели да је подаре и другима.

Додик је подсјетио да су Срби страдалници у прошлом вијеку, да су водили наметнуте ратове, били под анкцијама, а крајем 20. вијека и сатанизовани.

Архива