Додик: Републички штаб данас о могућем затварању школа

25.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће данас на сједници Републичког штаба за ванредне ситуације бити разматрана епидемиолошка ситуација у Републици Српској и могућност затварања школа.

– Ако таква одлука буде донесена, биће то искључиво на период од седам дана – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској тешка и комплексна, а да је највећи проблем оптерећност здравственог сектора.

– У Бањалуци функционише ковид болница, потребно је да се обезбиједи још више простора јер су значајно попуњени здравствени капацитети – рекао је Додик у Челинцу.

Додик је нагласио да је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци од јутрос примљено 30 новозаражених вирусом корона, те да највише младих и средње генерације обољело од ковида 19.

Он је напоменуо да УКЦ располаже довољним бројем респиратора, али уколико се епидемија буде ширила овим темпом биће веома тешко обезбиједити смјештајне капацитете.

Истакао  је да све указује на то да је потребно апеловати да се грађани придржавају прописаних мјера да би се спријечило ширење корона вируса.

Грађанима је поручио да се носе заштитне маске, држе дистанцу и личну хигијену, те смање контаке и окупљања.

На питање да ли је због епидемије могуће очекивати затварање неких привредних субјеката у Републици Српској по угледу на неке европске земље, Додик је рекао да ће сви који се не буду придржавали прописаних мјера биће ригорозно кажњени и затворени.

Архива