Додик: Постојање БиХ зависи од постојања ентитета

28.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да су Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима и Међународни пакт о грађанским и политичким правима дио уставног устројства БиХ, јер су саставни дио Устава БиХ.

– Управо ти документи гарантују право народа на самоопредјељење, тако да је свака прича о томе да Устав и Дејтонски мировни споразум не дају право народима да се опредијеле гдје и како желе да живе неистина коју пласирају они који би да задрже статус кво у којем је само њима добро – рекао је Додик упитан да прокоментарише изјаву политиколога Бодо Вебера да изјава српског члана Предсједништва БиХ о раздруживању БиХ „његова стара замјена теза“ и да „он користи дисфункционалност БиХ као аргумент за њено укидање“.

На питање да прокоментарише став Амбасаде САД у БиХ да ни Дејтонски споразум ни Устав БиХ не дају могућност да се иједан ентитет отцијепи, те да постојање било којег од два ентитета у потпуности зависи од постојања БиХ, Додик је рекао да је крајње вријеме да Бошњаци који држе прес-службу америчке Амбасаде у Сарајеву престану да је заробљавају и да креирају јавне ставове Амбасаде.

– Знамо да ће ово америчка Амбасада демантовати, али и ми и они знамо да је ово истина – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да постојање БиХ зависи од постојања ентитета, јер су оба ентитета настала прије конференције у Дејтону гдје су оба угурана у ово што данас зовемо БиХ.

Он је нагласио да то потврђује и чињеница да је Република Сропска, баш као и ФБиХ потписница свих анекса Дејтонског мировног споразума.

Како је нешто што је тек настало споразумом могло да потпише тај споразум, рекао је Додик, питање је за све који посљедњих дана и година тврде шта је овдје старије.

– Умјесто испразних прича које се своде на то да треба да сједимо и ћутимо незадовољни положајем у које су нас довели међунариодни мешетари изврћући Дејтонски мировни споразум, ја упорно предлажем разговор и договор – или ћемо се вратити на изворни Дејтонски мировни споразум или ћемо гледати како да се мирно разиђемо – поручио је Додик.

Он је нагласио да то није пријетња сукобима и да он није човјек који заговара политику сукоба.

– Ја сам човјек политике чистих рачуна, јер само тако ћемо створити оквир да наши народи живе мирно једни поред других ако не могу једни са другима. Мислим да смо улудо потрошили силне године лажући једни друге и цијели свијет да оваква БиХ може да опстане. Плаћене аналитичаре, који живе подгријавајући лажи о сукобима у БиХ, позивам да или заћуте или дају конструктиван допринос политичким приликама у БиХ – закључио је српски члан Предсједништва БиХ.

Архива