Додик: Нема одузимања надлежности Српској зарад европског пута БиХ

09.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да БиХ неће постати чланица ЕУ ако је услов за то одузимање надлежности Републици Српској.

– БиХ се неће успјети централизовати на терет Републике Српске због европског пута. Ако нам нудите да умањимо надлежности Српске због ЕУ, то се неће десити, хвала вам – поручио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је на састанцима са европским званичницима, одржаним данас и прије седам дана у Бриселу, речено да би БиХ половином наредне године могла да добије статус кандидата, те да би то било добро и за Републику Српску јер би значило укидање високог представника и страних судија у Уставном суду.

– БиХ би на љето могла добити кандидатски статус ако се сви укључимо. Вјерујем комесару за проширење Оливеру Вархељију, који је рекао да залаже свој политички статус да БиХ добије статус – рекао је Додик.

Додик је истакао да је добијање кандидатског статуса немогуће уз постојање антиуставних и антидејтонских категорија – високог представника и страних судија, те да то потврђује и 14 приоритета за БиХ.

– Давање кандидатског статуса БиХ, док су ту високи представник и стране судије, било би кршење европских вриједности и неспојиво са европском праксом – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о томе да ли ће друга два члана Предсједништва хтјети да се то питање ријеши, Додик каже да се на састанцима у Бриселу чује један став, а у БиХ други.

– Свакако је важно разговарати са важним људима у ЕУ, поготово што смо причали са извјестиоцем Европског парламента, јер су ранија наша искустава са извјестиоцима, који су били острашћени, била јако лоша. Такав је био Дан Преда који је лагао о ситуацији у БиХ. Сада имамо једног представника који је специјалиста за уставна питања, којем сам спомињао проблем страних судија у Уставном суду и остала питања – навео је Додик.

Он је рекао да је данас сазнао од бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића зашто се Бошњаци противе одласку страних судија.

– Данас сам сазнао од Џаферовића да је њихов основни проблем и разлог за одбијање одласка страних судија из БиХ страх од конфигурације 3-3-3 /по три судије из три конститутивна народа/ и на који начин би се доносиле одлуке – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да на састанцима са европским званичницима увијек има одређена доза неискрености и да се помало „намјешта“ став који не задире у срж проблема.

– Проблеме и једни и други игноришу, а они остају исти. Ја не мислим да требам да будем дио илузије или спин који би требало сваком да послужи – јасан је Додик.

Додик наводи да је на данашњим састанцима речено да треба ријешавати питања која је сада могуће ријешити, а за „тешка“ питања потребно је направити тзв. мапу пута за рјешавање.

Говорећи о правосудном систему БиХ, Додик је рекао да се залаже са свеобухватан дијалог.

– Ја сам за то да се сједне и разговара и да на нивоу БиХ остане неки ниво правосуђа, али ово што имамо данас је неодрживо јер је антиуставно и антидејтонско – истакао је он.

Додик каже да представници ЕУ нису за то јер су учествовали у креирању таквог система. С једне стране, каже, позивају на владавину права, а са друге, толеришу незаконитости, попут избора чланова ЦИК-а.

– ЕУ је та која је раније све учинила да моделира правосудни систем БиХ, кршећи Устав заједно са високим представницима. Они су направили Суд, Тужилаштво и ВСТС, а то је одувијек антиуставна позиција и то се неће промијенити и легализовати ако промијене два члана неког закона – каже српски члан Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о одлуци ЦИК-а да забрани учешће Уједињеној Српској на локалним изборима, Додик каже да смо, поред свих проблема у БиХ, добили и нелегалну Комисију која већ сада оспорава изборни процес.

Архива