Додик: Хрвати се спремају на бојкот избора за двије године

31.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се Хрвати спремају да за двије године бојкотују опште изборе у БиХ.

Додик је навео да их у томе размије, јер је то за њих одсудно.

Напоменуо је и да су му приликом посјете Загребуз хрватски предсједник Зоран Милановић и премијер Андреј Пленковић пренијели забринутост за положај Хрвата у БиХ и да траже рјешења о промјени Изборног закона.

На питање да ли је могућ трећи ентитет у БиХ, Додик је за ТВ Курир рекао да јесте кад би га Хрвати траже.

Говорећи о томе како се десило да је он позван у посјету Загребу и на сусрет са Милановићем и Пленковићем, Додик је рекао је он српски члан Предсједништва и да носи у себи легитимитет избора.

Додик је напоменуо да се разговор водио искључиво о положају Хрвата у БиХ, да је хрватска држава запоставила Хрвате у БиХ, за шта су сами криви, јер су изашли на референдум 1. марта и гласали за независну БиХ која им се сада лупа о главу.

Додик је навео да су у Загребу одбили било какву могућност да причају са Жељком Комшићем, који је непожељан у хрватској заједници у БиХ.

Говорећи о томе да је послије посјете Загребу био са Драганом Човићем у Београду код предсједника Србије Александра Вучића, Додик је рекао да је тема у Београду била ситуација у БиХ и како се може помоћи, те да Вучић све вријеме покушава да помогне Федерацији БиХ, али да у ФБиХ од свега праве проблем.

– Кад је дао два респиратора Горажду, горила је ФБиХ, умјесто да кажу – скидамо капу… Успут су покушали да га убију у Сребреници и никада нису хтјели да одговоре, јер ту постоји блокада и спрега муслиманских и америчко-британских служби које контролишу шта ко треба да уради – рекао је Додик.

Када је ријеч о негативним коментарима у Сарајеву због његове посјете Загребу, Додик је навео да он није коментарисао посјету Бакира Изетбеговића Загребу, те је додао како се осјећа супериорно због онога што ради и мисли да ради прави посао.

– За мене не постоји неки посебан ауторитет у свијету који би могао да помјери моје базичне политичке ставове – истакао је Додик.

Поновио је да ће се БиХ распасти без рата, а једино што може да функционише је Република Српска.

Према његовим ријечима, ако на америчким изборима побиједи Доналд Трамп, биће мањег интервенционизна, али ако победи Џо Бајден, он враћа „екипу“ која је на лажима о БиХ направила своје каријере.

– Онда бисмо морали да водимо рачуна о таквим новим околностима – навео је Додик и додао да је став екипе око Бајдена да БиХ има једног предсједника, а не три.

О идеји „Мини Шенгена“ Додик је рекао да је одмах подржао, а да су у Сарајеву то назвали српским пројектом неке нове мини Југославије, па су то одбили, а кад су им рекли са Запада, онда су прихватили.

– Од почетка сам мислио да је то добро. У БиХ је то тако, пуно сумње, не можемо да нађемо никакав консензус. У ФБиХ је озбиљан сукоб због Хрвата, који су доведени у позицију да се бошњачким гласовима бирају подобни Хрвати као Комшић, који не мари за институцију виталног интереса народа. Треба бирати аутентичног представника аутохтоног народа – навео је Додик.

Архива