Додик: Грађанима Српске аутоматски држављанство Србије

08.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се залаже за идеју да сви грађани Републике Српске аутоматски добију држављанство Србије.

– Покушавам да приволим власти у Србији да прихвате аутоматско држављанство Србије за грађане Српске. Потпуно сам увјерен да ова безочна лаж која се зове БиХ не може да функционише у ситуацији када се деградира српски народ – навео је Додик.

Он је најавио да ће након избора новог сазива Владе Србије прва посјета званичника ове земље бити Републици Српској и Бањалуци.

– То сам договорио са предсједником Србије Александром Вучић, као што ћемо ми након тога посјетити Србију. Наша сарадња је веома добра и треба да буде проширена, а урадили смо много капиталних ствари, међу којима је наставни програм и неопходан је што већи степен интеграције зато што је ријеч о истом народу – рекао је Додик за АТВ.

Он је истакао да је Српска захвална Србији што има вољу да на овакав начин дјелује.

Говорећи о односима са Црном Гором, Додик је поновио да је на вријеме схватио да је предсједник те земље Мило Ђукановић ушао у завршну фазу деградације српског идентитета јер је хтио да одузме имовину Српској православној цркви.

– Када је хтио да дође у Сарајево нисам дао и покренуо сам заштиту виталног ентитетског интереса. Нисам дао да добије легитимитет и микрофон у Сарајеву да прича да је Европејац, а да му Жељко Комшић и Шефик Џаферовић /чланови Предсједништва БиХ/ аплаудирају. Ови који се сада нешто шепуре гласали су да дође – рекао је Додик.

Он је подсјетио да сваки народ има право на самоопредјељење и државу на чему се заснивала цивилизација и да у БиХ не постоји потенцијал за рат.

– Ово право се враћа полако. У својим комуникацијама које нису безначајне могу да спознам ствари које су другачије. Рецимо, на неком форуму у Бриселу се води разговор на веома високом нивоу о томе шта урадити на западном Балкану и онда има људи који кажу да Србима у БиХ треба дати државу – рекао је Додик.

Када је ријеч о предсједничким изборима у САД, Додик је навео да ће Срби у тој земљи подржати Доналда Трампа који није изазвао ниједан сукоб у свијету.

Архива