Дефинитивно – БиХ не признаје самопроглашено Косово

15.10.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да чланови Предсједништва на данашњој сједници нису признали самопроглашено Косово.

– Након покушаја хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића да повуче свој приједлог, што није било могуће, на сједници се морало гласати о тој одлуци која је раније донесена. Комшић није гласао, бошњачки члан Шефик Џаферовић је био уздржан, ја сам био против што значи да БиХ није признала самопроглашено Косово – објаснио је Додик.

Додик је рекао да је да ће та одлука бити проведена након објављивања у Службеном гласнику, да је формално-правна чињеница и одлука која ће бити обавезујућа за поступање свих органа.

Комшић је раније тражио да се ова тачка уврсти на дневни ред, образложивши је потребом да треба поштовати вољу Албанаца на Косову, те да је, како је рекао, независност самопроглашеног Косова фактичко стање.

Додик је 17. септембра на сједници Предсједништва гласао против признања самопроглашеног Косова, те најавио да ће по том питању покренути заштиту виталног националног интереса.

Архива