Да није било манипулације ЦИК-а избори би били одржани у повољној епидемиолошкој ситуацији

22.10.2020 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ за унутрашњу политику Радован Ковачевић истакао је да је „нелегално изабрани ЦИК БиХ без било каквог основа у Изборном закону одгодио изборе за 45 дана“, те да нису тада начинили такву манипулацију избори би били завршени прије 15 дана, а комплетна кампања би била реализована у много повољнијој епидемиолошкој ситуацији и много бољем времену.

„Изборни закон јасно каже да је одгађање избора могуће само у одређеним случајевима и одређеним изборним јединицама, а не на нивоу цијела БиХ, и то на 30 дана. Међутим, тада су нам рекли да је то због процјене да ће епидемиолошка ситуација у новембру да буде боља него што је била у октобру, иако су их и тада стручњаци, љекари, епидемиолози упозоравали да то није добро, да ћемо доћи у неповољну епидемиолошку ситуацију.

Они су то игнорисали и ми сада основано сумњамо да су то радили са намјером да нас доведу у овакву незавидну епидемиолошку ситуацију и да наставе са том врстом манипулација са изборним процесом“, рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је оцијенио да им је био циљ или да доведу до тога да избори буду у потпуности отказани, јер политичким партијама које су инсталисале своје људе у ЦИК, првенствено СДС и ПДП, не одговара одржавање избора с обзиром да сва истраживања показују да им ни на који начин избори не одговорају и да ће бити декласирани, или да на њих изађе што мањи број грађана, или да изборни процес буде делегитимизован што је недопустиво.

„Оно што је битно у све овоме јесте да су се власти у Српској у потпуности одговорно понијеле у овој ситуацији пандемије вируса корона. У непосредном периоду су избори одржани и у Србији, Хрватској и Црној Гори и актуелне власти су у вријеме кампање портпуно релаксирале епидемиолошке мјере или нису уопште поштовале оне које су биле важеће, а експлозију тих негативних посљедица су имали послије избора.

Власт у Српској је на вријеме рекла ‘не’, имамо лоше епидемиолошко стање, доносимо прилично ригорозне мјере да не бисмо били принуђени да доносимо касније ригорозније мјере јер би то био страшан удар на нашу привреду и раднике“, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да власт у Српској не жели да вида ране, већ да реагује на вријеме и стави по страни одређене политичке итересе.

Ковачевић је поновио да је ЦИК БиХ нелегално изабрана комисија у чијем саставу су људи који су изабрани политички, мимо законских процедура, кршећи све законске процедуре и већ расписане конкурсе, умјесто људи који су експерти из области изборног права.

Он је рекао да је у ЦИК-у БиХ директно инсталисан политички кадар.

„Тако је умјесто једног хрватског члана дошао човјек који је до тада био савјетник у кабинету Жељка Комшића у Предсједништву БиХ, па су умјесто друга два српска члана дошли директни политички послушници СДС-а и ПДП-а. Тако сада имамо жену која је директно дошла из кабинета актуелног предсједника СДС-а Мирка Шаровића и имамо човјека који је раније био кандидат ПДП-а за одборника у Скупштини града Бањалука“, подсјетио је Ковачевић.

Он је истакао да је на једној од недавних сједница ЦИК-а тај човјек рекао да не може да гласа јер није добио став партије. „Дакле, у једној институцији која је задужена за независно, професинално, објективно, непристрасно спровођење изборног процеса, имамо човјека који каже да не може да гласа јер није добио став партије“, указао је Ковачевић.

Он је констатовао да је то апсолутно нечувено и да вјерује да се није десило у било којој земљи која има намјеру да себе назива демократском.

„Све што они раде раде са очигедном намјером да се створи одређена манипулација и хаос и да изгубимо био какво повјерење у изборни процес у БиХ, а самим тим циљано и у Српској. То је нешто што ми овдје сигурно нећемо дозволити“, поручио је Ковачевић.

Архива