Цвијановић у Мостару: Посебна подршка јединственом наступу на изборима

11.10.2020 Актуелно

Срби су одлучни да поново постану незаобилазан фактор одлучивања у Мостару. Подршка представницима јединствене српске листе „Остајте овдје – заједно за наш Мостар“ стигла је од предсједнице Српске Жељке Цвијановић, која је у граду на Неретви отворила 101. Шантићеве вечери.
Поруке јасне – подршка институција Републике Српске неупитна је када је ријеч о српској заједници у Мостару.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је, овдје у Владичанском двору у Мостару, да је та подршка постојала свих ових година, и да се у том правцу ништа неће мијењати. Носиоци власти, обећала је, и даље ће бити ту, за све што су приоритети српског народа, и помоћи ће им да изграде бољи живот на овом простору.

  • На то обавезује и дјело Алексе Шантића – поручила је предсједница Српске, отварајући Вечери поезије, у част великог српског пјесника и родољуба.

Српско јединство у Мостару не смије да буде изузетак за изборе, него континуитет, јер само тако се може остварити равноправност Срба, загарантована Уставом БиХ, рекла је предсједница Српске Жељка Цвијановић, након састанка са представницима листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“. Постигнуто јединство је, каже Цвијановић, велики искорак у политичком смислу, који ће сигурно да се одрази на боље услове живота, не само за српску заједницу, него за све грађане Мостара.

  • Ово јединство које је постигнуто за ове изборе, али то треба да буде модел за будућност. Ово није довољно да то урадите једном, ово је нова пракса која треба да вас води кроз многе процесе. И уз подршку Републике Српске сигурна сам да ће остварити свој циљ за равноправност – поручила је предсједница Српске.

Подршка институција Српске веома је важна за Србе у Мостару, поручили су представници српске листе у Мостару. Ово је веома значајна у низу посјета званичника Српске, која даје вјетар у леђа, рекао је носилац листе, Велибор Миливојевић.

  • Јединство које смо остварили створило је један велики одјек и само тако уједињени можемо и треба да имамо подршку Српске коју ћемо сигурно искористити на најбоље задовољство свих грађана Мостара, поготово Срба, да се изборе за бољи Мостар – изјавио је Миливојевић.

Предсједница Српске положила је вијенац на споменик Алекси Шантићу у Шантићевом парку у Мостару. Тиме је почела манифестација 101. Шантићевих вечери поезије. У јеку пандемије вируса корона, упркос ограничењима, жељела сам да допринесем да се овај велики догађај одржи на прави начин, рекла је Цвијановић.

  • Желим да са осталима говоримо о лику и дјелу нашег великог пјесника који је знао да буде родољуб и да воли своју отаџбину, али и сваког свог комшију. Не смијемо дозволити да било каква наша трвења или неслагања бацају сјену на велики Шантићев рад – нагласила је Цвијановић.

Након полагања вијенаца, предсједница Српске присуствовала је парастосу на гробу Алексе Шантића.

Шантићеве вечери поезије организују Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно умјетничко друштво „Гусле“.

Архива