Цвијановић о раду ЦИК-а

05.10.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је веома неповјерљива према овом саставу Централне изборне комисије због начина на који је изабран, те нагласила да не вјерује да су они способни да изборни процес спроведу у најбољем реду.

– Бирате људе, а да не прођу конкурсну процедуру него након што дођете изгласате их у парламенту гдје сте требали да дођете у неком другом или трећем кораку. Друга ствар је да смо у ситуацији да још немамо спроведене резултате претходних избора, у ФБиХ имате још увијек стару Владу. Двије године након избора није спроведен тај процес, а ускачете са неким новим именовањима – рекла је Цвијановић за АТВ.

С друге стране, додала је она, ту је веза коју они имају са одређеним политичким субјектима.

– Ви имате предсједницу комисије која чврсто везана за лидера СДС-а. С друге стране имате човјека који је био на листама и обављао одређене страначке функције у оквиру ПДП-а, а вјерујем да је тако и са Комишћевом Демократсом фронтом. И онда имате неповјерење према таквој институцији и нема потребе да то не радите на такав начин – навела је Цвијановић.

Према њеним ријечима, ово је један од проблема те очекује компликације јер не вјерује да су они спремни и способни да тај процес спроведу у најбољем реду.

Предсједница Српске, међутим, вјерује да има доста људи на терену који су одавно у том процесу и знају технику рада.

– Уз то имате цијели један народ који је незадовољан Изборним законом због начина бирања једног од чланова Предсједништва БиХ. Имате Хрвате који покушавају да са Бошњацима годинама нађу компромис у вези са овим законом. Генерално мислим да Изборни закон треба апсолутно мијењати и прилагодити га, узети све могуће варијанте које ће на сваки начин спријечити малверзације и остале ствари које су непожељне у изборном процесу – рекла је она.

Наравно, истакла је Цвијановић, то морате да радите кроз договор, да направите добро законодавство, а не да вам Изборни закон одговара када побјеђујете, а не одговара када изгубите изборе.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, Цвијановић, која је потпредсједница СНСД-а, очекује одличан изборни резултат ове странке.

– Имам прилику да обилазим и стално сам на терену зато што не можете одрадити ниједан посао на локалу ако немате добру везу са републичким институцијама и обрнуто. Тако да видим да су широм Српске у свакој нашој општини реализовани бројни пројекти што је важно за грађане, за њихов живот. Све то од неких мањих пројеката у мјесним заједницама до стратешки крупних и важних питања или пројеката – рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је то неупитно, те је додала да је осим тога што се води рачуна и на тај начин, мисли да постоји апсолутно политичко разумијевање зато што су сви изложени озбиљним процесима, а за озбиљне процесе требају нам озбиљни играчи.

– Озбиљни играчи су они који су окупљени у најјачој и највећој политичкој партији зато што они имају право и могу да имају свој став, а имају могућност да искомуницирају свој став и сматрам да грађани то разумију. Тражити заштиту од милион ситних малих субјеката би можда могло у идеалном смислу да функционише, али у овом реалном свијету какав је и политички свијет морате да имате чврст политички субјекат који може да изнесе оно што заговара као свој став и вјерујем да грађани то препознају – нагласила је Цвијановић.

Архива