Цвијановић: Институције воде рачуна о стабилности и јавном здрављу

05.10.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да републичке институције највише воде рачуна о јавном здрављу и финансијској стабилности Српске, да буду извршене све обавезе према корисницима буџета, али да се не занемаре ни важни инфраструктурни и остали пројекти.


Цвијановић је навела да је Српска финансијски и политички стабилна, упркос свим изазовима узрокованим пандемијом вируса корона, те вјерује да ће републичке институције остати функционалне.
Она је нагласила да је задовољна интервенцијама Владе Српске у привредни сектор, а који се односи на подршку послодавцима да сачувају радна мјеста.
– Превасходно, оно што нас је водило када смо доносили такве одлуке било је да помогнемо и дамо неку сигурност радницима у приватном сектору, а то значи њиховим породицама, да ће добити одређену подршку, да ће им бити плаћене плате, порези и доприноси. То се дешавало током марта, априла и маја. Нема никаквих кашњења, све се реализује како је предвиђено планом – рекла је Цвијановић за АТВ.
Она је подсјетила да се чак није посегнуло ни за умањењима одређених субвенција, иако би то можда било прво на шта би се кренуло када недостаје новца.
– Идемо успјешно кроз овај период. Наравно да има изазова и да оптерећење представља чињеница да нико не зна колико ће ово дуго трајати. Ово је један период који ће нас пратити у будућности – рекла је Цвијановић.
Она је увјерена да ће републичке институције остати функционалне, с обзиром да постоји и политичка стабилност, као и широка подршка Влади Републике Српске.
Цвијановић је истакла да се до новца долази на разне начине, те да је и као предсједница Владе имала прилику да осјети како се извлачити из глобалне економске кризе и извршавати обавезе.
– Чак и тада новац који се узимао из одређених кредита или слично служио је за реализацију важних пројеката, да бисте истовремено могли да извршавате неке дневне обавезе. Имали смо прилику да слушамо од опозиције да се тај новац троши за текуће обавезе, за плате и пензије, што није било тачно – нагласила је Цвијановић.
Она је напоменула да се нигдје у свијету данас не може реализовати ниједан озбиљан пројекат без кредитног новца добијеног по добрим условима.
– Имамо ситуацију да чујемо од Европске уније да ће бити један добар финансијски пакет у којем ћете имати новца и за посудити, па вратити, али и доста грантовских средстава који ће подразумијевати подршку уз оно што се већ задужујете – рекла је Цвијановић.
Предсједница Српске рекла је да је ова година била изазовна за све, па и за студенте, којима је честитала почетак нове академске године.
– Била је изазовна и за ученике основних и средњих школа, али и за дјецу предшколског узраста када су кретали у вртић, када смо на неки начин мијењали услове да би могли да доскочимо овој ситуацији везаној за вирус корона – рекла је Цвијановић.
Говорећи о новим видовима комуникације посредством друштвених мрежа, Цвијановић је рекла да је у сарадњи са својим тимом отворила налог на друштвеној мрежи „Инстаграм“ с циљем да и тој врсти публике понуди информације о себи и својим активностима.
– Друштвене мреже вам дозвољавају да можда више флексибилно, мање уоквирено у стандарде, искомуницирате неку своју поруку са грађанима – истакла је Цвијановић.

Архива