Цвијановић: Алармантни подаци о броју пријављених за гласање из иностранства

06.10.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су алармантни подаци на које упозоравају у појединим локалним заједницама, попут Братунца и Станара, гдје је много већи број људи који су пријављени за гласање у иностранству него што је то био случај икада раније.


Коментаришући информације које су се појавиле у јавности да је све већи број бирача пријављених из иностранства за предстојеће изборе, Цвијановићева је истакла да оно што забрињава није сама чињеница да постоје људи који су пријављени у иностранству за гласање, јер то закон дозвољава, већ је драматично то што су за гласање из појединих земаља пријављени људи који никада ни због било какве обавезе нису одлазили у те земље.
– На сцени је очито нека манипулација и ми очекујемо од контролних органа да провјере шта је у питању. Очекујемо да се сви они који су неком недозвољеном радњом стављени на те спискове као прво врате у редовну процедуру за начин гласања и да се утврди ко је одговоран за такве ствари – рекла је Цвијановић новинарима у Котор Варошу.
Према њеним ријечима, неопходно је да се утврди кривац и да услиједи санкција за тако нешто.
– Ту треба бити опрезан и утврдити ко све има приступ таквим подацима, на који начин се праве ти спискови, на који начин се неко ко традиционално гласа у Котор Варошу одједном нађе на списку за гласање негдје вани – нагласила је Цвијановић.
Она је додала да је обавеза Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ да ради брзо и ефикасно и да то што су избори близу не може да буде изговор да се не утврди ко је одговоран за овакве манипулације.
Цвијановић је навела да већ постоји довољно неповјерења када је ријеч о избору чланова ЦИК-а, те да је на њима обавеза да покажу своје умијеће и омогуће бирачима да остваре своје право тамо гдје су пријављени.

Архива