За нову зграду Ректората у Источном Сарајеву обезбијеђено 12 милиона КМ

09.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић договорили су данас са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Миланом Кулићем да ће Влада Српске обезбиједити 12 милиона КМ за изградњу нове зграде Ректората.

– У име ове делегације желим да захвалим ректору Кулићу за овај веома користан састанак. Република Српска се у континуитету квалитетно бави питањем образовања, посебно високим образовањем – рекао је Додик након састанка у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је истакао да је постојање Универзитета у Источном Сарајеву за власти Републике Српске од стратешког значаја. Додик је подсјетио да су институције Републике Српске већ дуже предано ангажоване на изградњи факултета и студентских домова на Палама, Источном Новом Сарајеву и Фочи, чиме је значајно побољшан квалитет наставе и научноистраживачког рада, о чему свједочи и заинтересованост студената из цијелог свијета за студирање на овом универзитету.

– Данас смо се договорили да укупна вриједност поменутог пројекта изградње сједишта Ректората износи 12 милиона КМ, што ће одобрити и усмјерити Влада Републике Српске. На тај начин ми ћемо дефинитивно доћи у позицију да завршимо све смјештајне капацитете и да несумњиви власник тих капацитета буде Универзитет, који квалитет рада доказује напретком на релевантним ранг-листама – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је нагласио чињеницу да је начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић обезбиједио локацију за нови објекат Ректората и да сада слиједи редовна процедура, која укључује и инфраструктурна и комунална питања.

Он је истакао и чињеницу да је Медицински факултет у Фочи организовао студијски програм на енглеском језику.

Према Додиковим ријечима, за потребе универзитета у Источном Сарајеву и Бањалуци уложено је око 97 милиона КМ, и све то и у отежаним условима привређивања узрокованим епидемијом вируса корона.

Кулић је изразио задовољство што је данас постигнут договор да се креће у реализацију изградње зграде Ректората Универзитета у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, у саставу тог новог објекта биће и просторије Музичке академије, а договорено је и да буде настављена изградња просторија за потребе Факултета за физичко васпитање и спорт, у укупној вриједности од 12 милиона КМ.

– У име Универзитета у Источном Сарајеву желим да истакнем да је ово посебан дан за нас јер су нас посјетили господа Додик, Вишковић, Рајчевић, као и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић – рекао је Кулић.

Он је нагласио да ће Универзитет у Источном Сарајеву у понедјељак, 14. септембра, прославити 28 година рада ове високошколске установе.

Кулић је напоменуо да ће због епидемије вируса корона почетак наставе на факултетима овог универзитета бити нешто другачији и прилагођен новонасталој ситуацији.

Универзитет у Источном Сарајеву је аутономна, научна, образовна и умјетничка установа, која у свом саставу има 15 факултета и двије академије умјетности, чији је оснивач Република Српска.

Архива