Вишковић: Воља грађана светиња за изборни систем, избор чланова ЦИК-а нелегитиман

07.09.2020 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини да је воља грађана светиња за сваки изборни систем, а да је избор чланова Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/ противуставан.

– Избор чланова ЦИК-а БиХ је нелегалан и противзаконит. Оваква институција заслужује да буде расписан јавни позив и конкурс за избор њених чланова – рекао је Вишковић у расправи о Приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика према којој је Одлука о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне Фондације за изборне системе, веома штетна по виталне интересе Српске.

Он је истакао да се нелегалим избором чланова ЦИК-а уноси сумња у изборни процес, те да нису могли постати чланови јер нису спроведене одредбе Изборног закона којима је прописано да не могу бити у страначким органима.

– Сада се ствара слика да сумњамо у објективност ЦИК-а БиХ. Овај проблем може бити ријешен расписивањем јавног позива и избором чланова ЦИК-а БиХ који нису чланови политичких странака – додао је Вишковић.

Он је нагласио да нико са стране не треба уређивати изборни процес у БиХ и да је ради тога неприхватљив наведени меморандум.

Архива