Успјех Сребренице важан за цијело друштво

08.09.2020 Актуелно

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Сребреници да је успјех ове локалне заједнице важан за цијело друштво у БиX.

Тегелтија, који у посјети Сребреници борави заједно са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем, поручио је да је БиХ успјешна онолико колико су успјешне њене локалне заједнице, попут Сребренице, која је специфична општина.

– Сребреници требају нова радна мјеста, као и рјешавање одређених инфраструктурних проблема који деценијама муче ову локалну заједницу. О томе смо разговарали са начелником – како помоћи Сребреници у њеним настојањима – рекао је Тегелтија новинарима након састанка са начелником ове општине Младеном Грујичићем.

Предсједавајући Савјета министара је додао да је на састанку разговарано о рјешавању проблема путне инфраструктуре, с обзиром да је то уједно и рјешавање питања повезивања са Србијом, те подршци пројектима развоја културе и спорта у овој локалној заједници, као и помоћи избјеглим и расељеним лицима.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је данас у Сребреницу дошао заједно са предсједавајућим Савјета министара и јасном поруком да желе да исправе грешку претходног сазива Савјета министара.

– Садашњи сазив жели да ради са општинском структуром да се створе што бољи услови за живот у Сребреници. Желимо да радимо за сваког човјека у Сребреници и да са начелником и његовом администрацијом афирмишемо пројекте који су значајни за ову општину – рекао је Кошарац.

Он је навео да је политика овог сазива Савјета министара очување сваког радног мјеста и јачање привреде, подсјетивши да су Сребреница и Братунац општине које су познате по малинарству.

– У том контексту треба поставити питање прекатегоризације граничног прелаза у Скеланима на начин да се пружи подршка извозно оријентисаним компанијама – истакао је Кошарац.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је да су представници општине упознали Тегелтију и Кошарца о пројектима у овој локалној зејдници, плановима за будући развој, али и чињеници да претходни сазив Савјета министара није исплатио сва средства која је обећао 2015. године на Инвестиционо-развојној конференцији одржаној у Сребреници.

– Од обећаних два милиона КМ уплаћено је 500.000, односно остало је милион и по да се реализује од Савјета министара, и ова посјета је ишла у правцу рјешавања тог питања – рекао је Грујичић, подсјетивши да су и Влада Србије и Влада Републике Српске испоштовале своја обећања са те конференције у Сребреници.

Грујичић је захвалио Тегелтији који је, како је напоменуо, од дана именовања на позицију предсједавајућег Савјета министара изразио спремност да помогне у рјешавања овог питања. Он је додао да су потребе ове општине и пројекти које треба радити усаглашени између представника српске и бошњачке заједнице у Сребреници, те да ће се реализовати по приоритетома.

Архива