Ковачевић: Народна скупштина је изнад Предсједништва БиХ

07.09.2020 Актуелно

На данашњој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске брани се суверенитет БиХ, али и Републике Српске и конститутивних народа у БиХ и потврђује да је спровођење изборног процеса надлежност БиХ, а не било каквих међународних фондација и организација, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је одбацио критике опозиционих странка у Српској да је одржавањем посебне сједнице злоупотријебљена Народна скупштина и нагласио да није ријеч о злоупотреби, већ о томе да се Народна скупштина постави на право мјесто, јер ће она дати коначну ријеч о одлуци о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе.

– Не ради се о злоупотреби Народне скупштине, већ о кориштењу права Републике Српске. Витални ентитетски интерес који српски члан Предсједништва БиХ /Милорад Додик/ користи на основу Устава показује ко је носилац суверенитета у БиХ – рекао је Ковачевић за Телевизију Н1.

Он је напоменуо да је Народна скупштина изнад Предсједништва БиХ и осталих и када парламент Српске каже да је повријеђен витални интерес, одлука Предсједништва донесена прегласавањем српског члана постаће ништавна.

Ковачевић је појаснио да је Међународна фондација за изборне системе невладина организација финансирана већином од владиних америчких организација, УСАИД-а и Националног демократског института.

Он указује да је то фондација једне америчке странке која у БиХ директно сарађује и подржава одређене политичке странке, између осталог и опозиционе у Републици Српској које желе да сруше тренутну власт у Српској.

– Не оспорава се било коме да дође и посматра изборе у БиХ и Републици Српској. Наша побједа је несумњива и немамо проблем да то неко надгледа. Оно што је спорно је да се било ко мијеша у спровођење изборног процеса – поручио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, у Меморандуму о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе постоје ствари које су забрињавајуће, а то је, између осталог, да ће се бавити бирачким списковима.

– Они хоће да се директно укључе у изборни процес. То је организација са међународног нивоа, из САД која жели да се укључи у спровођење изборног процеса и да се умијеша у оно што је директна надлежност БиХ – рекао је Ковачевић.

У Бањалуци се данас одржава посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој се разматра Приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика према којој је одлука о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе, веома штетна по виталне интересе Српске.

Архива