И Српска ће у наредном периоду обиљежавати спасавања савезничких пилота

26.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас да ће и на Озрену, у Републици Српској бити направљен исти монумент и организовано обиљежавање као и у Прањанима код Горњег Милановца, гдје су у акцији „Халијард“ спасавани савезнички пилоти.

У обраћању на обиљежавању 76 година од операције „Халијард“, највеће акције спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца, Додик је рекао да је исти такав импровизовани аеродром у Другом свјетском рату био и на Озрену код Добоја гдје су Срби спасавали савезничке пилоте, те додао да ће у наредном периоду и ту бити организовано обиљежавање.

Додик је нагласио да је на чудан начин овај ваздушни мост спојио Прањане и мјесто на Озрену и спасио много људи. Он је истакао значај те акције која је указивала да је Југословенска војска у отаџбини била дио савезничких снага и да је то значило успоставити нова пријатељства, што српски народ носи у себи.

Србија је била окупирана од Нијемаца, а Срби су били опредијељени да изграде аердором да помогну савезницима, рекао је Додик.

Додик је нагласио да му је посебна част што је данас у Прњанима да обиљежи овај догађај, који током свих протеклих година нису успјели да сатру.

– Отаџбинска војска је била дио савезничких снага, поносан сам на ове људе и на моје људе са Озрена што су урадили – рекао је Додик и додао да су Срби у Другом свјетском рату били на истој страни са савезницима.

Спасавање је организовано од августа 1944. године, са писта направљених у руралним дијеловима окупиране Србије и трајало је до децембра исте године.

Више од 500 ваздухопловаца евакуисано је из Прањана захваљујући несебичној подршци српског народа, који се о њима бринуо и омогућио да буду евакуисани и враћени у отаџбину.

Архива