Додик: Увјерење да ће Америчка развојна агенција бити доступна и Српској

11.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је добро што ће Америчка развојна агенција отворити канцеларију у Београду и изразио увјерење да ће бити доступна и Републици Српској.

Додик је рекао да ће Српска гледати своју шансу и поукушати да добије неке бенефите, имајући у виду да ће се ова канцеларија, вјероватно, бавити регионалним пројектима.

– Наравно покушаћемо да дођемо до неких пројеката и инвестиција имајући у виду да се у посљедње вријеме из Европе и Америке чује да инфраструктурно треба развити и повезати читав регион, а ми смо несумњиво у срцу Балкана – рекао је Додик новинарима у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Додик каже да је на састанку са Вучићем договорено да заједнички празник Србије и Српске – 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, идуће године буде масовније обиљежен, јер је ове године било кратко вријеме за припрему.

– Ове године 15. септембар ће бити обиљежен и у Србији и Републици Српској, а у времену које долази донијећемо законе који ће јасно прецизирати овај догађаја на идентичан начин буде обиљежен у Србији и Српској – рекао је Додик.

Говорећи о иницијативи члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да БиХ призна самопроглашено Косово, Додик је рекао да је о томе данас разговарао са Вучићем и истакао да је добро што ће се то питање наћи на дневном реду Предсједништва БИХ, јер ће се тиме по први пут доћи до формалне одлуке да БиХ не признаје самопроглашено Косово.

Напомињући да Комшић „реагује као увријеђено дијете“, Додик је рекао да не види ништа лоше у тој иницијативи из разлога што БиХ никада није ставила на дневни ред било ког органа који о томе има надлежност да одлучује да ли прихвата или не прихвата самопроглашено Косово. С обзиром да се знало да Република Српска неће гласати, каже Додик, то никада досада није било ни на Предсједништву БиХ, ни на Савјету министара.

– Е сад је добро да то на крају дође на Предсједништво имајући у виду процедуре. Чињеница је да ја, као члан Предсједништва, нећу гласати за одлуку о признавању Косова, која ће морати поново да се врати на сједницу Предсједништва. Након тога ћу потегнути витални национални интерес и вратити ствар у Народну скупштину Републике Српске која ће дефинитивно одлучити о томе – рекао је Додик.

Он је поручио да не треба нико да сумња да Народна скупштина Српске неће прихватити признање самопроглашеног Косова имајући у виду Србију и њен територијални интегритет, као и питање зашто би самопроглашено Косово имало право на такав статус, а да Република Српска нема.

– Након тога ће имати јасну позицију БиХ. То је, значи, први пут да се дешава да се неком формалном одлуком доноси одлука да БиХ не признаје Косово, а не да се упорно на међународном нивоу стално говори – ето неће Република Српска, а ми би. Када се донесе одлука Предсједништва онда ће бити веома интересантно гледати како ће се ко понашати према тој одлуци – закључио је Додик.

Архива