Додик: У плану пројекти вриједни неколико милијарди евра

30.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва Милорад Додик поздравио је, у Бриселу, процјену званичника Европске уније да ће БиХ, извјесно, сљедеће године добити кандидатски статус.


Додик је изразио задовољство и најавом новог приступа рјешавању мигрантске кризе, и препоруком БиХ да приступи зони „малог Шенгена“.Има питања која су тешка, али у Бриселу нико нити не очекује да та питања буду ријешена. Сматра се да у некој динамичкој причи буду третирана. Тамо се налазе неке ствари, као што је елиминација страних судија из Уставног суда, одлазак ОХР-а. У Европи схватају да су то тешка питања и да се иде на нека лакша, као што су јавне набавке, сукоби интереса, план јасних реформи правосуђа – нагласио је за Додик
Додик наглашава да Европа разумије каква је ситуација у БиХ.

Нико не очекује да се ријеши свих 14 препорука. Видјећемо шта то све значи – изјавио је Додик.

ЕУ ће дефинисати план за помоћ послије пандемије вируса корона.У петак је састанак путем видео-линка. Осмишљен је план који је тежак неколико милијарди евра за западни Балкан, а жеља је да се сви главни градови повежу ауто-путевима. Предложено је из БиХ 10 пројеката, пет из Федерације БиХ, четири из Републике Српске и један заједнички, а то је пруга Добој-Тузла-Зворник, а о свему томе одлучиваће европски комесари. Ту иду аутопутеви, жељезнице, дигитални коридори, као и питање екологије. Наша амбиција је да сваки град има пречистаче за ријеке да у њих не иде канализација – навео је Додик.

Архива