Додик: У ДКП отварање књиге жалости поводом смрти Крајишника

17.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да ће дати налог свим шефовима дипломатско конзуларних представништава да отворе књигу жалости поводом смрти првог предсједника НСРС Момчила Крајишника.

Додик је рекао да су друга два члана Предсједништва БиХ, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, на данашњој ванредној сједници, одбили његов приједлог да се минутом ћутања ода почаст Крајишнику.

Он је подсјетио да је Крајишник први српски члан Предсједништва који је на ту функцију изабран након грађанског рата у БиХ, човјек који је прихватио да учествује у демократским изборима и дао легитимитет новој структури БиХ и као такав учествовао у формирању и раду трочланог Предсједништва.

– Било је логично то учинити јер се то и раније чинило – када је умро Алија Изетбеговић одржане су све те церемонијалне ствари. Чак је тадашњи министар иностраних послова Младен Иванић наложио дипломатско-конзуларним представништвима да отворе књиге жалости широм свијета – изјавио је Додик.

Он је нагласио да Алија Изетбеговић, како је то рекао и бивши високи представник Педи Ешдаун, само због тога што је умро није отишао у Хаг. Додик је оцијенио да се и на овом питању виде двоструки аршини и да ни сама БиХ није спремна да члану првог послијератног Предсједништва ода почаст након његове смрти.

– То баца свјетло на односе и у Предсједништву и у самој БиХ – поручио је Додик.

Додик је изјавио да ће, уколико ова пракса не буде прекинута, дати налог шефовима конзуларних представништава да широм свијета отворе књигу жалости поводом смрти Крајишника и да се на тај начин ода признање човјеку који је био први српски члан колективног Предсједништва БиХ након грађанског рата.

Архива