Додик: Сваки језик носи име по имену народа, зашто би бошњачки био изузетак

14.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да осим што не разумије шта један члан Предсједништва БиХ ради са родитељима школске дјеце у Зворнику, није му јасно ни шта Жељко Комшић покушава да проблематизује.

На питање Срне да прокоментарише Комшићеву изјаву, након данашњег састанка са родитељима школске дјеце у Зворнику, да ће на сљедећој сједници Предсједништва разговарати са српским чланом о, како је навео, рјешавању проблема језика у школама, те да се ђацима у књижице уписује „босански језик“, Додик је одговорио да сваки језик носи име по имену народа и да не види зашто би бошњачки језик био изузетак.

– Наметање назива језика „босански“ је наставак политике асимилације свих у БиХ, на шта ми не пристајемо. Онако како не постоји национална одредница Босанци, тако не постоји ни „босански језик“ – истакао је Додик.

Додик је нагласио да ако баш инсистирају да се тај језик зове тако онда им мора објаснити да се „босански“ на српском каже бошњачки.

– И за крај бих се нашалио, члан Предсједништва БиХ нема мандат да се бави овим питањима, осим ако Комшић не признаје да је дошао у пријатељску посјету сусједној Републици Српској – рекао је Додик за Срну.

Архива