Додик: Сумњиви аранжмани предсједника Суда БиХ

09.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик указао је данас на сумњиве аранжмане предсједника Суда БиХ Ранка Дебвеца са осуђиваним лицима из Федерације БиХ, истичући да је први човјек правосуђа себи прибавио право да даје сагласност обавјештајној служби кога да прати и прислушкује.

Додик је рекао да је нефункционално правосуђе била једна од тема данашњег састанка Предсједништва БиХ са замјеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером.

– Демократска контрола процеса прислушкивања путем парламента тема је коју су демократске земље завршиле. Овдје у БиХ ништа се не зна и предсједник Суда БиХ је у веома сумњивим аранжманима са раније осуђиваним лицима у ФБиХ и примао је неке предмете као вид мита и корупције у вези са судским пресудама – рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је да Дебевец данас одређује и „даје без оклијевања сагласност за прислушкивање по БиХ вјероватно условљен чињеницом и сазнањем те службе да то постоји“.

– Сада се нешто гура закон о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ. Наравно да то питање није спорно и да треба бити ријешено, али што се нас тиче не може бити рјешавано мимо цјелокупне реформе правосуђа, дакле и Суд и Тужилаштво и ВСТС, а не да идемо палијативним мјерама да нешто „крпимо“ и то проглашавамо успјехом, а ствари иду све горе – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, током састанка са Палмером и члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић сагласио се да је област правосуђа веома проблематична и дискутабилна у БиХ, те да то питање треба да се размотри.

Додик је рекао да је наводе и индиције у вези са предсједником Суда БиХ чуо од безбједносних и правосудних институција.

– Знам да се воде одређени поступци истраге око тога и не желим да се петљам у то. Мислим да треба рећи јавности да предсједник Суда БиХ има неограничену моћ да /директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу/ Осмици да сагласност кога ће прислушкивати и шта ће радити, а да све ставе у оквир законитости – рекао је Додик.

Он је позвао новинаре да провјере информацију да је предсједник Суда држављанин Шпаније, те да ту чињеницу није пријавио када се запошљавао у овој правосудној институцији.

– Како може неко да скрива личне податке, а да обавља тако важну дужност? Како је то могуће? – упитао је Додик, напомињући да је код шпанских надлежних органа ова информација провјерена и потврђена.

Српски члан Предсједништва је напоменуо да о том питању није ни судија нити тужилац, него политичар који сматра да треба оквалификовати одређене процесе.

– Те процесе као политичар квалификујем да су кршење закона и злоупотреба положаја – додао је Додик.

Архива