Додик: Стране судије – један од значајних дефеката БиХ

18.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је један од значајних дефеката БиХ и чињеница да постоје стране судије у Уставном суду БиХ, истичући да му је драго да чује што више гласова који се томе опиру.

Коментаришyћи Приједлог резолуције о реформи Уставног суда БиХ престанком мандата страним судијама, који је у Европски парламент упутила француски посланик Жили Лешанте, Додик је рекао да је то питање требало да буде ријешено пет година након Дејтона, али је остало 25 година због насиља које је вршила међународна заједница.

– Тога је свјесна и ЕУ. Од 14 препорука за евентуални статус кандидата БиХ написали су да треба рјешити питање страних судија. Али оно што они оперативно раде, то остављају за крај који може да буде можда никада или за 10 година. То је приоритетно питање што се тиче нас, а колико знам и Хрвата – рекао је Додик.

Истакао је да се то питање игнорише у БиХ са намјером да се такав састав Уставног суда искористи у спекулативне намјере и да се путем Уставног суда, који нигдје на свијету нема ту могућност и право, креира и пишу нова уставна рјешења.

– Зато нам је драго да чујемо што више гласова који се томе опиру, па и овај у Европском парламенту. Захвалан сам парламентарцима који су то покренули. То су наши пријатељи и не треба да бјежимо од тога јер сви се данас боримо на неки начин да имамо неке пријатеље – рекао је Додик.

Он је додао да вјерује да европска свијест мора да једном прихвати рационалност.

– Немогуће је да само у БиХ у свијету постоје три стране судије које заједно са два муслимана чине већину и прегласавају два конститутивна народа у настојању да их казне или приморају на немогуће уставне аранжмане и немогући живот на овим просторима – рекао је Додик.

Нагласио да је одлазак страних судија добробит за БиХ.

– То на жалост не схватају Бошњаци, али једног дана ће морати то да разумију – закључио је Додик.

Архива