Додик: Седамнаест америчких држава забранило рад Фондације

07.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Бањалуци да је 17 америчких држава забранило рад Међународне фондације за изборне системе коју финансира Национални демократски институт /НДИ/ и да је изборе потребно одржати без мијешања странаца.

– То довољно говори о овој фондацији. Неприхватљиво је да се, поред организација из БиХ које се баве питањима сајбер сигурности, ангажује страна организација – рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он каже да Република Српска не смије да престане да се бави заштитом интереса и да је Изборни закон најзначајнији акт након Устава.

– Зато не смијемо да дозволимо овај меморандум који је закључио ЦИК БиХ као нелегалано изабран. Изборе треба да одржимо без мијешања странаца и потребно је ући у иновацију Изборног система у БиХ – додао је Додик.

Навео је да је из текста Меморандума о разумијевању видљиво да, активности које су наведене као предмет сарадње, представљају надлежности различитих нивоа власти и органа у БиХ.

– За неке су од ових активности надлежни законодавни органи у БиХ, Агенција за заштиту личних података у БиХ, министарства унутрашњих послова, републичка изборна комисија те друге институције – рекао је Додик.

Архива