Додик: Пренио сам Вучићу да је Српска потпуно стабилна

11.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данас предсједнику Србије Александру Вучићу пренио да је Република Српска потпуно стабилна и истакао да су током разговора један другог информисали о протеклим важним догађајима.

Додик је рекао да је упознао Вучића и о активностима у самој БиХ, прије свега у Републици Српској, као и да је изнио став да су Српска и њене институције потпуно стабилне и да постоји политичка стабилност као предуслов било какве институционалне.

Додик је након састанка у Београду рекао новинарима да је ово у складу са ранијим договором да се послије сваких важних догађаја међусобно информишу, тако да се дио разговора односио на косовски дијалог Вучића у Вашингтону и Бриселу, те на посјету замјеник помоћника америчког државног секретара Метјуа Палмера Сарајеву.

– Разговарали смо о реализацији наших послова, од аеродрома Требиње до договора да славимо заједнички Дан /спрског јединства 15. септембра/ и припрема које смо за то обавили. Договорили смо се да идуће године то буде далеко масовније обиљежено, зато што смо ове године имали кратко вријеме да све припремимо и урадимо како смо замислили – рекао је Додик.

Он је навео да је информисан о разговорима у Вашингтону, те додао да му је позната атмосфера и могућности и немогућности тих разговора, будући да је дуго провео на разним међународним конференцијама и разговорима.

– Оно што је урађено од самог предсједника Вучића, моја оцјена је да је то било океј, имајући у виду да је избјегнут захтјев за признање самопроглашеног Косова, што је стална тенденција оних земаља, као што је Америка, које су га раније признале -рекао је Додик.

Он је нагласио да је добро да су на дневни ред дошли проблеми у вези са Газиводама и нека друга питања, која су раније била занемарена и за која је приштинска страна била незаинтересована.

Додик је истакао да је добро и то што ће Развојна агенција САД отворити канцеларију у Београду за Балкан, те додао да су све то питања која су добра и треба да буду ријешена.

Архива