Додик: Потребан изборни процес у БиХ независан од странаца

07.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да изборни процес у БиХ треба да буде независан и неутралан од било кога, а поготово од странаца.

Додик је истакао да су у изборном процесу у БиХ потребни демократија и независност и да је увјерен да су политичке странке из Републике Српске спремне да учествују у таквом процесу.

– Нема изборног система који није одраз политичког система и нема изборног система који није суверено право управо оних који су у том процесу – рекао је Додик у обраћању на данашњој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Додик је истакао да би прихватање Меморандума о разумијевању између ЦИК-а БиХ и америчке Међународне фондације за изборне системе, значило да је изборни процес дат неком другом.

– Ишчитавање Меморандума то јасно говори. Зашто се примједбује гдје готово више нико нема примједбе на бирачке спискове, осим једног дијела који задире у проблеме везано за одјаву лица која умру, а то опет није надлежност ЦИК-а БиХ, већ надлежност матичних одјељења у Републици Српској и ФБиХ – рекао је Додик.

Он је истакао да је неспорно да ту постоје манипулације, али да то није ствар коју треба да рјешава ЦИК БиХ.

– Прича о сајбер заштити је у овом тренутку нешто што би могло да се односи на неке будуће послове, то би значило комплетну контролу и заштиту бирачких спискова и самог бирачког процеса – рекао је Додик.

Он је истакао да су на крају у меморандуму навели да желе да се баве и свим важним аспектима изборног процеса.

– Зашто би Република Српска прихватила тако нешто да у изборном процесу имате странце које једва покушавамо да ријешимо у Уставном суду БиХ, а имамо и странца који се зове високи представник. Изборни процес треба да буде независтан и неутралан од било кога, а поготово од странаца – закључио је Додик.

Архива