Додик: Појединци у Сарајеву се понашају као губитници избора у Црној Гори

03.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у интервјуу Срни да је Црна Гора на изборима рекла какву власт жели у наредне четири године, те да је уплитање било кога са стране у ту чињеницу и штетно и опасно.

– Свједоци смо да је изборни процес протекао мирно, да су сви политички актери свјесни резултата и да их признај, па стога не видим шта би ту ко са стране могао или требало да каже. Немиле сцене из неколико градова у Црној Гори у којима живе Бошњаци-муслимани посао су за надлежне полицијске органе Црне Горе, који су и даље под управом власти која још није промијењена, и која је дужна да открије починиоце тих вандалских дјела – нагласио је Додик.

Он је рекао да је за сваку похвалу понашање лидера странака коалиције које су добиле већину на парламентарним изборима одржаним у недјељу, 30. августа, а који су промтно реаговали, одлазећи у градове у којима неко, ко сигурно не жели добро Црној Гори, покушава да побједничке партије представи ретроградним снагама, које Црну Гору гурају у дестабилизацију.

– Одговорност за стабилну и мирну Црну Гору и даље је и на партији која тридесет година врши власт у тој земљи, али и на свим осталима. Сматрам да нико изван Црне Горе не треба да се мијеша. Зато мислим да је понашање бошњачких политичких и вјерских лидера у БиХ не само штетно, већ и опасно, јер терминологија коју користе, аргументација која није ништа друго до понављање старих матрица, не доприноси смиривању тензија у нама сусједној и братској држави, и више је за унутрашњу употребу – нагласио је Додик.

Слушајући ових дана хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, лидера СДА Бакира Изетбеговића, или реиса Хусеина Кавазовића, рекао је Додик, неко би помислио да су они или њихова политика поражени у Црној Гори и да су се инциденти, који су сигурно за осуду, десили на територији БиХ.

– Црна Гора има своје и полицијске и правосудне органе, има своју Исламску заједницу и сматрам да су и једни и други способни да та питања ријеше без суфлирања из Сарајева. Изражавам задовољство због чињенице да је Српска православна црква у Црној Гори веома брзо реаговала, стала у заштиту суживота и добрих односа са муслиманима, који су их, важно је подсјетити, свих протеклих мјесеци подржавали у борби за очување светиња – нагласио је српски члан Предсједништва у интервјуу Срни.

Он је рекао да му је јасно да је Комшић прије избора отворено подржао црногорског предсједника Мила Ђукановића, али сада мора да буде свјестан да је лидер ДПС-а са коалиционим партнерима поражен на изборима и да је Црна Гора рекла ко жели да управља државом у наредном периоду.

– Прича о великосрпском пројекту, коју подгријава Комшић, није ништа друго до покушај застрашивања људи ван Црне Горе, недолично уплитање у питања сусједне државе и креирање атмосфере у којој се побједници избора унапријед проглашавају деструктивцима, а да ништа нису стигли ни да ураде. Неко би из реаговања из Сарајева могао помислити да се иза бриге за бошњачку заједницу крије опасна антисрпска политика која признаје право на Црну Гору свима осим Србима – нагласио је Додик.

Занимљиво је, оцијенио је Додик, да за вандализам у неколико мејста у Црној Гори Комшић здраво за готово оптужује присталице партија које су побиједиле на изборима, не запитавши се ни за тренутак зашто би то било у интерсу побједника. – Квалификација на рачун дијела коалиције која је побиједила на изборима у Црној Гори да „подржава четничко дивљање“ је огледало расуђивања Жељка Комшића, који ни након 25 година од завршетка рата очито није скинуо униформу такозване Армије БиХ, и који још води виртуелне ратове са виртуелним противницима – истакао је Додик.

Умјесто државничке честитке, са жељом да се и са будућом владом Црне Горе остварује сарадња, рекао је Додик, из Сарајева се посљедњих дана чује плач због чињенице да је народ Црне Горе одлучио како је одлучио.

– Политичко и вјерско Сарајево покушава да интернационализује инциденте у Црној Гори, мислећи да тиме помаже одлазећу власт, што је не само недолично већ и јако опасно и штетно. Никада нисам крио на којој страни су биле моје симпатије на овим изборима у Црној Гори, као што нисам крио да ми отворено подржавамо борбу СПЦ за остваривање њених права у тој држави, али никада не бих својим ријечима или дјелима себи дао за право да уређујем односе у Црној Гори, нити да од побједника избора, па били то и они са којима се нисам слагао правим баба роге – истакао је Додик.

Он је поручио да је Подгорица била и остаће црногорска, баш као што је Бањалука била и остала крјаишка љепотица, пријестоница Републике Српске.

– Зато препоручујем својим колегама из Предсједништва да се прихвате посла у својој земљи, а да Црној Гори пожеле напредак и остварење циљева које као држава зацртају – рекао је Додик у интервјуу Срни.

Архива