Додик одговорио Дебевецу: Поклањам ти све што имам у Русији

09.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик указао је данас на прикривено шпанско држављанство и сумњиве аранжмане предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца са осуђиваним лицима из ФБиХ. У одговору на оптужбе Дебевец је позвао Додика да објави доказ о његовој корупцији.

За српског члана Предсједништва БиХ, предсједник Суда БиХ примјер је нефункционалног правосуђа у БиХ. Додик је Дебевца оптужио за сумњиве аранжмане, али и за посједовање неограничене моћи да издаје налоге за прислушкивања, те за прикривање шпанског држављанства. Сваку од оптужби Дебевец је демантовао и позвао Додика да их докаже.

– Видим да је касније реаговао и нешто поменуо како ја имам држављанство Србије. Тачно је да имам држављанство Србије и ја сам то пријавио. Што се тиче његове приче о имовини, све што имам у Русији поклањам њему, тако да може то тамо да прода, па фино употријеби у одбрану од силних оптужби – каже Додик.

Додик је говорио и о спрези правосуђа и обавјештајних структура у БиХ. Оптужбе је изнио и на рачун појединих амбасадора који су, како је рекао, по његовом сазнању вршили притисак над судијама и тужиоцима за покретање поступка против појединаца у БиХ.

– Данас слушам ове као пријатеље америчке који кажу – „борба за владавину права“. Којег права, извините? О чему причате? О томе како директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ може да буде човјек без дипломе, а пише тамо да мора да има диплому? О томе причате? Или о томе да предсједник Суда може да буде човјек који скрива свој идентитет? Није спорно, може он да има и пет држављанстава, али да ли има разлог да крије то? – пита Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је коментарисао и недавно одржане изборе у Црној Гори. Додик је истакао да очекује да лидери три партије, који имају потребан број посланичких мјеста да би формирали Владу, убрзо заврше тај процес и тако стабилизују ситуацију у тој земљи.

Додик каже да не би волио да Црна Гора постане нови фактор нестабилности на Балкану.

– Наравно да не бих волио да Црна Гора, зато што је вјештачки прављена у смислу наметања црногорског идентитета свим другим идентитетима, постане фактор нестабилности. Надам се да ће нова опозициона структура направити добар оквир за стабилност – наводи српски члан Предсједништва БиХ.

Додик, који је и лидер СНСД-а, говорио је и о очекивањима ове странке на предстојећим локалним изборима у БиХ, наводећи да очекује да његова странка освоји власт у свим градовима и у 53 општине у Републици Српској.

Додик је укупно стање у Републици Српској оцијенио као добро, као и начин рада Владе, чиме је демантовао наводе у појединим медијима о смјенама на челу појединих ресора.

Архива