Додик о Космету: Није могуће да се примјењују двије праксе на једном простору

11.09.2020 Некатегоризовано

За Палмера Република Српска и Космет неупоредиви, док су за мене упоредиви, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Замјеник помоћника америчког државног секретара Метју Палмер рекао је у Сарајеву да су Република Српска и такозвано Косово за Сједињене Америчке државе неупоредиви случајеви – пренио је Додик и додао да је он Палмеру рекао да су – упоредиви.

Додик је новинарима у Београду, након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да је о статусу Републике Српске и Космету разговарао са Палмером током његове посјете Сарајеву у сриједу.

Палмер је, како је навео Додик, рекао да је став САД да су то неупоредиви случајеви.

– Ја сам му рекао да је наш став да су упоредиви. Не може неко да има мало права, а неко да нема никаква права – рекао је Додик.

На питање шта му каже међународна заједница када се упореди право на самоопредјељење Срба у Републици Српској и Албанаца на КиМ, Додик каже да су раније били веома ригорозни и одбијали сваку могућност.

– То говори да ми морамо да говоримо да је немогуће да на ужем простору постоји један случај, а да се примјењују двије праксе, да питамо како је могуће, по којим међународним правилима, да Албанци могу да имају право на самоопредјељење, а Срби као конститутивни народ у БиХ то не могу – рекао је Додик.

Додаје да је није довољно да неко само каже да се сада не дира у то питање.

Архива