Додик: Нема калкулација по питању тзв. Косова и статуса Српске

18.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поруичио је да ће се позиција Републике Српске бранити без оклијевања, те да неће бити било каквих калкулација по питању Косова и Метохије и статуса Српске у БиХ.

Додик, који се јуче на ванредној сједници трочланог Предсједништва БиХ изјаснио против признавања самопроглашеног Косова, најавио је да ће се о том питању изјаснити Народна скупштина Републике Српске.

Он је за ТВ „Пинк“ рекао да је Народна скупштина Републике Српске битна полуга власти на којој се расправља о свим важним спољнополитичким питањима и крајње мјесто одлуке, ако постоји досљедан члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, прича о „Косову у БиХ“ је као тракавица, јер се нешто стално покушава наметнути.

Он каже да се чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, лидер СДА Бакир Изетбеговић и други политичари понашају као да је БиХ већ признала самопроглашено Косово и Србији покушавају да држе лекције.

– Након недавне иницијативе америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона о промјени Дејтонског споразума и Устава БиХ, ствари су се додатно закомпликовале и свако покушава да заузме почетне позиције. Највећу спремност за овакве разговоре имамо ми, одлучни да ојачамо аутономију и степен самосталности Републике Српске у оквиру БиХ – истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Истиче да је Комшићу и Џаферовићу покушао да покаже да међу њима влада апсурд, па је покренуо иницијативу којом је показао недосљедности.

– Када је на дневном реду била тачка о пребацивању Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим, рекли су да се њоме крше међународна правила. Са друге стране, када је на дневни ред дошло /самопроглашено/ Косово, рекли су да га признају. Тада сам их питао – шта је са Резолуцијом 1244, која је дио међународног права? Питао сам их да ли је право на територијални интегритет земаља загарантовано и како мисле да бране територијални интегритет БиХ, ако су спремни да урушавају територијални интегритет Србије – навео је Додик.

Он је додао да су Комшић и Џаферовић ова питања игнорисали.

– Ићи ћемо, дакле, на редовну сједницу Предсједништва, а онда на Народну скупштину, која ће двотрећинском већином одбацити одлуку Џаферовића и Комшића – рекао је Додик.

Коментаришући најаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића о поновној могућности ревизије тужбе против Србије за наводни геноцид, Додик каже да Изетбеговић износи изјаве без покрића.

– Да би се ово и десило, морао бих и ја гласати за то. Дакле, одлука би морала бити изгласана на Предсједништву, консензусом. Не морам ни да објашњавам да консензуса неће ни бити и да ревизија неће ни бити достављена – рекао је Додик.

Додик сматра да је Изетбеговић то најавио више ради дисциплиновања властитог политичког тијела Бошњака, које се држи затворено у причи да су Србија и Срби главни проблем, те да је најбоље да Републике Српске нема.

– То је њихова матрица и нема разлике између њих, јер су уједињени око тога да су им главни реметилачки фактор Србија и Република Српска – рекао је Додик.

Архива