Додик: Меморандумом се задире у суверенитет избора

07.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске да је Одлука о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе, веома штетна и деструктивна по виталне интересе Српске, јер се њиме задире у суверенитет избора.

– У свом мандату суочен сам са одлукама два бошњачка члана Предсједништва који ме прегласавају у питањима која су значајна за витални интерес Српске. То се десило и приликом гласања о наведеној одлуци – рекао је Додик у обраћању посланицима у Бањалуци.

Он је нагласио да као члан Предсједништва БиХ мора да води рачуна о свакој одлуци која би задирала у интересе Републике Српске.

– Спољна политика је у рукама Предсједништва БиХ и зато је потребно консензусом доносити одлуке, а ако га нема онда долази до прегласавања као и сада. Зато је потребно затражити изјашњавање Народне скупштине Републике Српске која је коначни арбитар. Ово право Скупштине треба ојачати – додао је Додик.

Према његовим ријечима, ако буде прихваћен Меморандум изборни процес у БиХ би био дат неком другом.

Архива