Додик: Ливне је био добар човјек и пријатељ многих генерација у Српској

11.09.2020 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Арие Ливне био добар човјек и да му године нису сметале да буде пријатељ многих генерација у Бањалуци и Републици Српској.

Обраћајући се на комеморацији у Банском двору у Бањалуци поводом смрти Ливнеа, Додик је рекао да је пропутовао свијет са Ливнеом који је покушао да учини све за добробит Републике Српске и српског народа.

– Са Ливнеом сам први пут ушао у Свјетски јеврејски конгрес у Њујорку и срео са 11 јеврејских организација доминантних у политичком животу Америке. Мислим да је то тренутак када смо мало могли да олакшамо нашу позицију – истакао је Додик.

Он је рекао да је Ливне пристао да буде представник Јеврејског конгреса за Балкан само зато што је директно желио да помогне Републици Српској и српском народу, иако њему то лично није требало, нити је уживао у некаквим функцијама, али је увијек хтио да учини нешто што је корисно за Републику Српску.

– Ливне је био добар познавалац прилика, али и неприлика овдје. Волио је српске славе и није пропуштао прилику да дође неком на славу од пријатеља у Бањалуку и Републику Српску – истакао је Додик.

Додик је навео да нема човјека који није волио Ливнеа и који је о њему лоше говорио, јер је својом смиреношоћу и односом према људима напросто плијенио. Он је рекао да је Ливне волио овај крај и ове људе и да је често говорио да би се преселио да живи на овим просторима, да је само нешто млађи.

Додик се присјетио да је упознао Ливнеа током првог мандата предсједника Владе Републике Српске 1998. године у Банском двору у Бањалуци када се у многим делегацијама најавила у посјету и једна делегација из Израела.

– Знам да је то било негдје предвече и од тада смо ја и Ливне почели да се дружимо непрекидно – истакао је Додик.

Додик је рекао да се смрћу Ливнеа неће завршити његов однос према Арију Ливнеу.

– Радићу на томе да заједно са људима из Јеврејског културног центра „Арие Ливне“ Бањалука и Друштва српско-јеврејског пријатељства да снимимо документарни филм о Ливнеу и његовом боравку у Републици Српској и да видимо на који би још начин могли трајно обиљежити његов боравак на овим просторима – закључио је Додик.

Архива