Додик: Гаравице – једно од највећих српских стратишта у Другом свјетском рату

04.09.2020 АктуелноВијести

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је, поводом обиљежавања 79 година од усташког злочина над Србима у Гаравицама, да то мјесто представља једно од највећих српских стратишта у такозваној НДХ, али и једно од највећих у Европи у Другом свјетском рату.

Према његовим ријечима, Гаравице су данас нијеми свједок који потврђује какви су монструми тада ходали тим крајевима.

– Усташе су у Гаравицама показале своје право лице, своју свирепост и бездушност. Гаравице, али и још десетине и десетине јама и гробница, нису само свједоци постојања злочинаца и злочина. Ове јаме су свједоци постојања жртве коју су нијемо и смјерно подносили обични људи. Својом тамом и хладноћом, својим хумкама, оне од нас и будућиг генерација траже понизност и сјећање – истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва је нагласио да остаје питање шта је усташе нагнало да убијају недужне сељаке, раднике, занатлије, а посебно дјецу, али да одговора нема, нити га очекујемо. Једноставно, истакао је он, постојала је замисао и тежња да Срби нестану и нису бирали средства да би дошли до тог циља, а циљ им је био да имају државу без Срба и с тога су наше претке одводили у логоре смрти и већ спремљене гробнице, као што су то учинили и у Гаравицама гдје лежи 12.000 Срба.

Он је подсјетио да се у Гаравицама десио један од првих злочина усташких крвника над српским становништвом, а сама чињеница да град Бихаћ 1949. године није имао више становника од броја погубљених Срба, говори да се те 1941. године све српско довело над јаму у Гаравицама и завршило у гробницама.

– Гаравице су неправедно запостављене у социјалистичком систему. Тада је запостављано све што је српско. Српске жртве су минимизиране, заборављане, а гробнице које се простиру широм земаља у којима Срби живе и данас проговарају тишином, а ни опјелом нису опојане. Комунистички режим је ове српске жртве називао “жртвама фашизма“, без одређења нације и вјере, а све зарад лажног братства и јединства. Овдје су убијани православни Срби, само зато што су православни Срби. Наша дужност је да изнесемо праву истину – нагласио је Додик.

Наводећи да у Гаравицама, Карађорђевом селу и Церавицама лежи од 12 до 15 хиљада недужних Срба који су убијани на звјерски начин, српски члан Предсједништва је указао да је почетком Другог свјетског рата постојала српска држава са ове стране Дрине, злочини се не би дешавали у оволиком обиму.

– Република Српска је данас гаранција опстанка и живота Срба. Институције Српске предано раде како би Српска сваким даном била јача и просперитетнија држава. Овај злочин је свима опомена, шта се може десити ако немамо своју државу. Зато, још одлучније и сложеније морамо бранити интересе Републике Српске свагдје и увијек, јер без Српске био би доведен у питање и опстанак нашег српског народа – констатовао је Додик.

Српски члан Предсједништва је нагласио да је највећа побједа српског народа то што постоје и данас и што успијевају да отргну од заборава скоро 15.000 својих предака који су своје главе приложили олтару отаџбине.

– Република Српска јесте и њихова отаџбина, коју ћемо само још више снажити и градити, сјећајући се палих предака, али и зарад потомака и свијетле будућности – поручио је Додик поводом обиљежавања 79 година од усташког злочина у Гаравицама.

Архива