Додик: БиХ покушава да елиминише Србију као кључног партнера Српске

11.09.2020 Актуелно

БиХ покушава да елиминише Србију као кључног партнера Републике Српске, како Србија не би могла да помогне Србима у Српској, изјавио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На питање како види најаву новог покретања тужбе БиХ против Србије за геноцид, Додик каже да би у БиХ били пресрећни да нема Српске, али да ни Србију не могу „да виде“, без обзира што у дипломатском говору понекад покушавају нешто другачије да кажу.

Република Српска је, тврди, трн у оку БиХ, а на састанцима у Сарајеву осјећа се мржња и према Србији и према Српској.

– Њима је трн у оку Република Српска и чине све што могу и имају разрађену статегију како би требало елиминисати Србију да не може да помогне Србима у Српској, а они, за не дај Боже, како су говорили раније, хоће да се довољно наоружају и покушају војнички то питање да ријеше – рекао је Додик.

Република Српска је, тврди, трн у оку БиХ Он истиче да то наравно није могуће, јер не би било легитимитета за било какво ангажовање војске БиХ. Објашњава да би за то била неопходна одлука Предсједништва БиХ.

– А, полиција једног ентитета по Дејтону не може да уђе на простор другог ентитета без сагласности и то говори о томе да ако неко хоће на тај начин да рјешава проблеме онда мора да зна да би нелегитиман упад на простор Српске свакако легитимисао право Србије да она као гарант Дејтона буде тамо – рекао је Додик.

Додао је да је о томе разговарао са предсједником Србије и да га је Вучић саслушао. – Мислим да је неопходно да стално упозоравамо на те ствари, додао је Додик.

Архива