Цвијановић у Зворнику: Сваки успјех Србије – успјех Српске

24.09.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је данас Зворник.

Предсједница Српске је обишла реконструисани Мост краља Александра Првог Карађорђевића који преко Дрине повезује Републику Српску и Србију. Предсједницу су на реконструисаном мосту дочекали чланови Дјечијег хора „Звончићи“ из Зворника.

Предсједница Српске пожељела је да мост, који повезује Зворник и Мали Зворник, и у будућности служи свим генерацијама за њихово добро, те захвалила Србији што је омогућила реализацију бројних пројеката у Српској.

– Реконструкцијом овог моста испуњени су циљеви и амбиције које смо имали и захваљујемо се, наравно, локалним заједницама са једне и друге стране Дрине, Влади Србије и Влади Српске, које су се заложиле и финаснирале реконструкцију моста који толико много значи у свакодневном животу свих ових људи – рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је сваки успјех Србије успјех и Републике Српске.

– Ми то никада нисмо крили јер у томе нема ничега лошег. Увијек ту има нечега доброг и увијек оно што је везано за љубав и разумијевање јесте добра ствар – рекла је предсједница на манифестацији „Људи и мостови“, након обиласка моста.

Она је захвалила Србији која је увијек уз Републику Српску када је то потребно, додавши да Српска има и показује љубав према Србији на сваки могући начин.

Истакла је да „морамо бити поносни на оно што је наша историја и на оно што се развијало заједно с нама“.

– Ови градови развијали су се управо са нама и са Републиком Српском и Србијом. Морамо подигнута чела ићи према изазовима који нас чекају у будућности – рекла је Цвијановић и додала да су људи из Зворника и Малог Зворника, односно Републике Српске и Србије, увијек спремни да изазовима погледају у очи и да заједно граде бољу будућност.

У реконструкцију Моста краља Александра Првог Карађорђевића Влада Србије уложила је око 600.000 евра, а град Зворник око 750.000 КМ. Према пројектној документацији, реконструкцијом овог моста било је предвиђено пјескарење металне конструкције, замјена дотрајалих дијелова, санација носивог каменог стуба, фарбање, те постављање газећег слоја.

Мост, које је изграђен крајем 1929. године, а у саобраћај га је пустио краљ Александар Први Карађорђевић 12. јануара 1930. године, дуг је 150 метара, а широк 7,2 метра. Мост је грађен средствима краља Александра и Министарства грађевине Краљевине Југославије.

Предсједница Српске је заједно са начелником Зворника Зораном Стевановићем обишла вањске радове на Дому здравља и Општу болницу.

За реконструкцију Дома здравља Влада Србије донирала је 500.000 евра на основу Споразума о успостављању специјалних паралелних веза Српске и Србије, док је за ову намјену град Зворник издвојио преосталих 295.000 КМ.

Стевановић је рекао да реконструкција Дома здравља подразумијева „утопљавање зграде“, замјену унутрашње и фасадне столарије, израду термоизолације и фасаде, спуштање плафона, нове инсталације, а биће урађено и оно што се у току радова буде појавило као интервентно.

– За изградњу и опремање новог објекта, те реконструкцију, адаптацију и опремање постојећег објекта Опште болнице у Зворнику биће издвојено око 29 милиона КМ, од чега око 19 милиона КМ за набавку медицинске и немедицинске опреме – рекао је директор ове здравствене установе Иван Поповић.

Он је појаснио да ће око 10 милиона КМ коштати грађевински радови који обухватају изградњу новог блока болнице, реконструкцију и адаптацију постојећег дијела болнице, изградњу паркинг-галерије, као и уређење околног простора. Предсједница Српске присуствовала је у Зворнику и манифестацији „Људи и мостови“, а обишла је и новоизграђени кошаркашки терен поред Основне школе „Свети Сава“.

Град Зворник је са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину Војводине реконструисао кошаркашки терен поред Основне школе „Свети Сава“.

Подлогу за кошаркашки терен донирао је Покрајински секретаријат, док је град Зворник обезбједио нове конструкције кошева и урадио расвјету. Предсједница је нагласила да је реконструкција овог кошаркашког терена резултат сарадње, разумијевања и братске љубави Српске и Србије.

Архива